/
/

3 stappen waarmee jij voortaan je vacatures voor starters intern in kunt vullen met voormalig stagiaires

Stagiaires. Ze zijn praktisch voor ondersteuning, pakken onderzoeken op waar je zelf niet aan toe komt en komen met frisse ideeën. Maar als slimme campus recruiter kijk je verder dan alleen het korte termijn gewin. Mijn tip in deze blog: gebruik stageplekken om doelgericht je talentpool te vullen en toekomstgericht starters en trainees te werven. Ik vertel je hoe jij dit door middel van drie eenvoudige stappen kunt realiseren.

Vacatures intern invullen met voormalig stagiaires: de voordelen

Dat is eenvoudig. Startersfuncties intern invullen met studenten die een stage of afstudeeropdracht bij je bedrijf hebben gedaan heeft 3 ontzettend interessante voordelen:

  • Je hebt geen inwerktijd nodig, of de inwerktijd wordt drastisch ingekort. Een voormalig stagiair kent je organisatie en de werkzaamheden immers al.
  • Je hoeft geen lang of moeizaam wervingstraject te doorlopen. Naast tijd bespaar je hiermee aanzienlijk in de kosten.   
  • Je weet zeker dat er sprake is van een duurzame match. Jij weet immers precies wie je aanneemt en de kandidaat weet exact waar hij of zij aan de slag gaat. Een recept voor een goed huwelijk.

Op deze manier bekeken wordt het ineens heel erg logisch en aantrekkelijk om op deze manier te werken. Maar hoe zorg jij ervoor dat je structureel (een deel van) je vacatures voor starters in kunt vullen met voormalig stagiaires? Hiervoor maak je gebruik van drie eenvoudige stappen:

Stap 1: Breng je toekomstige wervingsbehoefte in kaart

Startersfuncties invullen met voormalig stagiaires lukt alleen als je inzicht hebt in de toekomstige wervingsbehoefte van je organisatie. Stel jezelf daarom de vraag: wat is per opleidingsachtergrond het aantal starters dat ik de komende 2 jaar verwacht aan te nemen? Het antwoord hierop is niet altijd even simpel (soms wel). Marktontwikkelingen, de ambitie van het management met bijbehorend investeringsniveau en de beschikbaarheid van kennis binnen de organisatie om nieuwe medewerkers wegwijs te maken zijn slechts drie van de dingen die hier invloed op hebben. Door je oor goed te luister te leggen en ervaringen uit het verleden mee te wegen, kun je echter een realistische prognose opstellen. Met deze prognose op zak, kun je aan de slag met stap 2.

Stap 2: Creëer de benodigde stageplekken

Nu je weet hoeveel talentvolle starters je de komende jaren verwacht aan te nemen, en op welke posities, ga je in afstemming met hiring managers gericht stageplekken creëren voor studenten met een relevante studieachtergrond. Zet er op in dat iedere stageplek die je met het oog op toekomstige werving creëert, ook goed in elkaar zit, met voldoende uitdaging, goede begeleiding en misschien zelfs een opdracht die aansluit op de aankomende startersfunctie. Een stagiair die een vervelende stage beleeft, zul je immers niet enthousiasmeren voor een toekomstige carrière bij je bedrijf.

Zorg voor draagvlak bij je hiring managers door hen te overtuigen van de waarde van stagiaires, naast de fysieke inzet tijdens de stageperiode (korte termijn voordeel), voor het vinden van goede toekomstige medewerkers (lange termijn voordeel). Je kunt hiervoor de argumenten gebruiken die ik eerder in deze blog noemde.

Stap 3: Evalueer en onderneem actie

Wanneer je stageplekken bewust inzet om kennis te maken met potentiële medewerkers, is het goed om kritisch te zijn in de werving van de bewuste stagiaires. Kies alleen voor kandidaten waar je voldoende potentie in ziet.

In de loop van de stageperiode wordt duidelijk wat voor ‘vlees’ je in de kuip hebt. Zorg ervoor dat je hier tijdig inzicht in hebt door goed contact te onderhouden met je hiring managers. Vraag naar hun mening en betrek hen actief bij het identificeren van potentiële medewerkers. Vergeet niet om ook te evalueren met je stagiaires. Wie is enthousiast over een toekomst bij je organisatie? Leg alles vast in je CRM systeem, of desnoods in een simpel Excel bestand, en onderneem tijdig actie. Een goed beoordeelde en enthousiaste meeloop stagiair heeft nog een studiejaar te gaan. Deze neem je, met goedkeuring van de student, op in je talentpool en met hem of haar onderhoud je intensief contact. Een afstudeerder kun je direct een functie aanbieden. Doe dit tijdig, voordat hij of zij al verder aan het kijken is. Heb je geen actuele functie, neem dan ook een afstudeerder op in je talentpool.

Een start maken?

Wil jij je stageplekken een volwaardig onderdeel van je campus recruitment strategie maken en doelgericht inzetten om je talentpool te vullen en toekomstgericht starters en trainees te werven? Via de drie beschreven stappen kun je dat realiseren. Ga ervoor!

Meer weten? Download ons gratis e-book!

Moeite om goede stagiaires te vinden voor jouw openstaande stagevacatures?

Ons gratis e-book "Het vinden van je ideale stagiair" helpt je om de juiste studenten te bereiken én deze te enthousiasmeren voor die te gekke stage bij jouw bedrijf! Vul het formulier in en je ontvangt het e-book gratis in je e-mail.

 

Over Natural Talent

Natural Talent heeft als campus recruitmentpartner jarenlange ervaring in het werven van perfect passende stagiaires die van toegevoegde waarde zijn voor onze klanten. We behalen successen voor klanten als Bosch, BSH, Kiwa, SCA, MediTemp en Hoooked. Ook jou helpen we graag! Benieuwd hoe? Ontdek hoe wij te werk gaan of neem contact op met Sebastiaan!

Geplaatst door: Sebastiaan van Haren

Sebastiaan is een eigenwijze Campus Recruitment expert met een groot hart. Dat zie je terug in alles dat hij doet. Dit uit zich als hij samen met opdrachtgevers van Natural Talent werkt aan een onderscheidende campus recruitment strategie, maar ook privé. In zijn werk zie je overgave, betrokkenheid en een drang om dingen net wat anders te doen dan de norm voorschrijft. Daarin zit namelijk de onderscheidende waarde die hij graag met je opzoekt.

Vind de beste stagiaires voor jouw organisatie

Ons gratis e-book "Het vinden van je ideale stagiair" helpt je om de juiste studenten te bereiken én deze te enthousiasmeren voor die te gekke stage bij jouw bedrijf! Vul het formulier in en je ontvangt het e-book gratis in je e-mail.

Gratis downloaden