HomeBlogs6 tips voor het schrijven van wervende en SEO optimale stage vacature teksten
Employer branding, Werving

6 tips voor het schrijven van wervende en SEO optimale stage vacature teksten

Geschreven door Teun Smulders

Geschreven door: Teun Smulders

6 tips voor het schrijven van wervende en SEO optimale stage vacature teksten

Veel bedrijven ondervinden enorme problemen bij het vinden van goede stagiaires. Hiervoor zijn een aantal oorzaken te benoemen. Zo weten veel recruiters niet welke kanalen ze in moeten zetten en wordt niet tot nauwelijks aandacht besteed aan het ontwikkelen van een aansprekende en zoekmachine-vriendelijke vacaturetekst. Bovendien is een stagevacature anders dan een reguliere vacature. Een goede vacatureomschrijving maken kost tijd, maar zorgt er wel voor dat je significant meer sollicitaties ontvangt. In deze blog deel ik daarom 6 tips met je zodat jij een wervende en SEO optimale stagevacaturetekst kunt ontwikkelen.

Tip 1 – Gebruik de juiste zoekwoorden in je vacature

Voordat je begint met het schrijven van de stagevacature bepaal je eerst welke zoekwoorden van belang zijn voor je vacature. Op welke woorden zoekt de doelgroep die voor jou relevant is? Het woord “elektrotechniek” met een “k” zorgt voor andere resultaten als “electrotechniek” met een “c”. Kijk dus eens op Google welke zoekwoorden veel voorkomen, of maak gebruik van de Google Keyword Planner.

Veel studenten maken gebruik van een combinatie waar het woord “stage” in verwerkt zit. Bijvoorbeeld “meeloopstage marketing”. Zorg daarom dat de belangrijkste zoekwoorden in deze of een soortgelijke combinatie meerdere malen terugkomen in de vacaturetekst. De richtlijn zegt dat 2 tot 3% van je vacaturetekst uit je zoekwoorden moet bestaan. Dit wordt ook wel de zoekwoord-dichtheid genoemd. Maar ben niet enkel hierop gefocust, want je wilt niet dat het gebruik van zoekwoorden ten koste gaat van de leesbaarheid van je stagevacature.

Tip 2 – Zorg voor een aansprekende vacaturetitel

Het effect van een aansprekende vacaturetitel wordt vaak onderschat. De benaming die de hiring manager aan de stagevacature meegeeft, wordt ook vaak als functietitel gebruikt. Het kan echter zo zijn dat een student dit helemaal niks zegt. Wil je binnen vacaturebanken, zoals eerstewerkgever.nl, door de eerste selectie komen dan is een goede vacaturetitel elementair. Maar hoe ziet een goede vacaturetitel er dan uit. Verwerk deze 3 punten in de titel van je stage en je zult zien dat het aantal sollicitaties omhoog gaat:

1. Gebruik de studierichting in de titel van je vacature

Door gebruik te maken van de studierichting in de titel, zorg je direct voor herkenning bij de relevante studenten, bijvoorbeeld ‘Marketing’, ‘Werktuigbouwkunde’ etc.

2. Vermeld wat voor type stage het is

Geef in de titel aan dat het om een ‘Afstudeerstage’ of ‘Meeloopstage’ gaat. Hiermee voorkom je ook dat er studenten solliciteren die naar een ander type stage op zoek zijn. Lees in deze blog meer over de verschillende type stages.

3. Versterk de tekst en verleid de lezer

Probeer de student te verleiden. Voeg dus nog een kleine aanvulling toe op alleen “meeloopstage marketing”. Denk bijvoorbeeld aan een functietitel als; “Uitdagende Marketing afstudeerstage bij multinational” of “Leerzame meeloopstage Elektrotechniek bij innovatief bedrijf”. Je wordt dan uitgedaagd om verder te lezen. Zorg er echter wel voor dat de titel niet te lang wordt.

Tip 3 – De beste stagevacatures hebben een wervende intro

De student heeft op basis van de vacaturetitel besloten je stagevacature te openen. Je hebt vervolgens grofweg 6 seconden om de bezoeker te verleiden om verder te lezen. Begin dus niet met een langdradig verhaal over je bedrijf, maar kom direct to-the-point. De eerste alinea moet voor studenten namelijk altijd de volgende vraag beantwoorden; Waarom is dit dé stagevacature waarop ik MOET solliciteren? Daar komt tevens bij kijken dat Google de intro vaak gebruikt als bedrijving bij het zoekresultaat. Laat in je intro dus ook de belangrijkste zoekwoorden terugkomen.

Tip 4 – Zorg voor structuur in de vacaturetekst

De tekst van je stagevacature dient logisch opgebouwd te zijn. Onderstaande tips liggen misschien voor de hand, maar dat maakt ze niet minder belangrijk:

 • Maak gebruik van kopjes. Denk daarbij aan kopjes als functieomschrijving/stageopdracht, profiel gezochte kandidaat en wat hebben we je te beiden. Geef daarnaast in het kort aan wat je bedrijf doet en met wie de student contact op kan nemen voor vragen of om te solliciteren.
 • Spreek de lezer in de tweede persoon aan. Gebruik zoveel mogelijk ‘je’ (daarmee maak je het verhaal persoonlijk) en zo weinig mogelijk ‘wij’ of ‘u’. Dit klinkt erg afstandelijk voor studenten. Je wilt in je vacature de drempel tot solliciteren laag houden.
 • Maak gebruik van bulletpoints. Studenten scannen teksten. Door gebruik te maken van bulletpoints verbeter je de leesbaarheid.

Tip 5 – Beschrijf duidelijk de werkzaamheden en/of opdracht van de stage

Het belangrijkste in de keuze van studenten voor een stage is dat de opdracht en/of de werkzaamheden binnen het bedrijf aansprekend zijn. Het laatste dat potentiële stagiairs willen zijn eentonige, saaie werkzaamheden waar ze hun werkdagen mee moeten vullen. Studenten willen weten waar ze aan toe zijn en welke (uitdagende) werkzaamheden ze mogen gaan oppakken. Probeer dit zo concreet mogelijk te beschrijven. Maak je verhaal levendig en duidelijk. En pas op voor het gebruik van termen die studenten niets zeggen.

Tip 6 – Vermeld in de vacature alleen relevante informatie

Door zo volledig mogelijk te zijn in je informatievoorziening, zorg je ervoor dat je studenten aantrekt die goed bij de stage én bij je bedrijf passen. Je wil namelijk geen tijd besteden aan sollicitaties van kandidaten die komen van een verkeerde opleiding, een ander niveau hebben of die op zoek zijn naar een ander type stage. Zorg er dus voor dat je informatie geeft die relevant is voor een sollicitant. De volgende informatie mag niet ontbreken in je vacaturetekst:

 • Het onderwijsniveau van de stagiaire;
 • Relevante opleidingen die aansluiten op je vacature;
 • De duur van de stage;
 • De soort stage (meeloopstage of afstudeerstage);
 • De stagevergoeding (of een indicatie daarvan);
 • Of het een fulltime of parttime stage betreft;
 • De kennis die vereist is;
 • De talen die de student dient te beheersen.

Maak er werk van!

Stagiaires zijn zeer waardevol voor je organisatie. Je moet er echter wel voor zorgen dat het goede stagiaires zijn. Zij nemen je werk uit handen en komen met slimme ideeën. Om deze hoogwaardige studenten aan te trekken is een goede vacaturetekst onontbeerlijk. Bovenstaande 6 tips helpen je bij het ontwikkelen van zo’n sterke stagevacature.

Hulp nodig bij het vinden van goede stagiairs?

Ons dochterlabel Student Factor is gespecialiseerd in het werven van stagiairs, werkstudenten en starters. Met een uitgebreide kennismaking, transparantie en persoonlijke communicatie vinden we de beste stagiairs voor onze klanten. Benieuwd naar de werkwijze? Neem eens een kijkje op de website!

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen