Campus recruitment ten tijde van de Corona crisis
Geschreven door: Roxane Mikx – Eikelenboom

Het Corona virus: een virus dat de gehele maatschappij op zijn kop heeft gezet. Naast de impact op het dagelijkse leven, heeft het ook grote economische gevolgen. Voor vele organisaties en bedrijven zijn de tijden erg onzeker. Niemand weet hoe lang deze situatie gaat duren. De ene sector wordt directer en daarmee ook harder geraakt dan de andere. Feit blijft dat het effect voor iedereen merkbaar is. En hoewel in sommige sectoren de bedrijven alle zeilen bij zetten, vallen er voor de meeste bedrijven langzaamaan steeds meer werkzaamheden weg. In vele opzichten een spannende tijd. De bedrijven die de mogelijkheid hebben om na te denken over de tijd na Corona, zouden deze rustige tijd nuttig kunnen besteden. Daarom hebben wij tips voor campus recruitment ten tijde van Corona.
Hoe gaan wij ermee om ten tijde van Corona?
Bij Natural Talent hebben wij het nieuws over het Corona virus op de voet gevolgd. Thuiswerkrichtlijnen zijn direct in acht genomen, de overlegstructuur is aangepast en uiteraard communiceren we digitaal. Zo zorgen we ervoor dat onze processen onverminderd doorlopen en we onze klanten optimaal kunnen blijven bedienen. Natuurlijk merken we ook de gevolgen, evenementen zijn immers onderdeel van verschillende projecten en de selectie van kandidaten gebeurt voor een deel persoonlijk. Tijd dus om creatief over na te denken! Daarom hebben wij de koppen bij elkaar gestoken om te kijken naar de mogelijkheden voor campus recruitment, in plaats van de onmogelijkheden. Deze delen we graag met je.
Eindelijk tijd voor een Campus Recruitment Strategie
Onze klanten hebben niet vaak de tijd om goed na te denken over een campus recruitment strategie. Een gevolg van de druk om snel resultaat te moeten behalen. Toch kan een goede strategie zorgen dat je veel efficiënter en effectiever aan de slag gaat. Heb je een wat lagere werkdruk door afgelaste evenementen en uitgestelde werving, zet je doelstellingen dan nu op een rijtje. Gaan er in de komende drie jaar veel medewerkers met pensioen die vervangen moeten worden? Moet de naamsbekendheid verbeterd worden? Is de website toekomstbestendig? Het is goed om hier nu een aanpak voor te bedenken, zodat je direct uit de startblokken kunt zodra de tijd er rijp voor is. Vergeet daarbij ook niet om na te denken welke doelgroep(en) je nodig hebt om deze (toekomstige) plekken op te vullen en hoe je effectief en gericht met hen kunt communiceren.
Employer value proposition vaststellen of updaten
Het vaststellen van je employer value proposition (EVP) in een nuttige bezigheid in rustigere tijden. Deze EVP kan je in een drukkere periode namelijk veel tijd en geld besparen. Je EVP is je ware identiteit als werkgever: jouw authentieke verhaal! Trek je kandidaten aan met een gelikt marketingverhaal dat niet helemaal aansluit bij de realiteit, dan vertrekt een kandidaat weer net zo snel als hij of zij begonnen is. Zonde van de inspanning, de wervingsfee en de inwerktijd. En vervolgens moet je weer opnieuw beginnen. Talent dat triggert op jouw authentieke verhaal (EVP), is talent dat echt bij je past. Zij weten waar ze aan beginnen en zullen met toewijding aan de slag gaan. De ideale match!
Je employer branding online-proof maken
Besef dat ook veel studenten momenteel niet naar hun onderwijsinstelling kunnen en het dus met een digitale verbinding moeten doen. Dat is dus ook de plek om jong talent momenteel te bereiken: online. Advertising op social media en via Google bieden mooie kansen. Denk ook goed na over hoe je de aandacht van dit talent kan trekken, werk datagedreven en ben je ervan bewust dat commerciële online marketing iets anders is dan employer branding. Wees creatief, hier enkele voorbeelden:
Help studenten
Veel studenten willen een studieachterstand voorkomen en gaan thuis zelf verder. Wat als ze niet helemaal verder kunnen met de stof of juist praktijkcases nodig hebben? Kunnen jouw collega’s helpen? Zij beheersen de stof en hebben verhelderende praktijkervaring. Of heeft je bedrijf een digitale cursus die je kunt delen? Zo leg je direct contact met talent en laat je jezelf op een positieve manier zien.
Daag talent uit
Daag je doelgroep uit met een leuke opdracht. Studenten die het rustiger hebben belanden nu o.a. op Netflix en YouTube, maar zetten graag hun tanden in een brainteaser. Deel een praktijkcase of online game en laat ze hier mee aan de slag kan. Win-win, want wellicht hou jij hier een unieke oplossing of een toekomstige stagiair of medewerker aan over.
Maak jouw organisatie zichtbaar
Laat jezelf zien als werkgever. Studenten die bijna klaar zijn hebben nu ruimte om zich te oriënteren op hun toekomst. Speel jezelf in de kijker!
Creatief kijken naar je evenementen voor studenten
In de tijd dat we 1,5 meter afstand moeten houden, is het lastig om persoonlijk kennis te maken. Gelukkig leven we in 2020 en zijn er genoeg digitale oplossingen om met elkaar in contact te komen. Het vervangt het schudden van een hand niet, maar interactie is een mooi begin. Wilde jij een inhousedag organiseren, maar kan die nu niet doorgaan? Of wil jij ook profiteren van de tijd die studenten nu hebben? Doe het online! Je kan een digitale rondleiding geven door jouw locatie. Nu jouw locatie mogelijk (grotendeels) leeg is, kun je ongestoord al vloggend rondlopen. Geef een online presentatie en zet die interactieoptie eens aan. Voeg multiple choice vragen toe of laten deelnemers stippen zetten op een door jouw gegeven schaal. Benut de live-event opties van Instagram, LinkedIn of Facebook en ga met je volgers in gesprek. Er zijn genoeg mogelijkheden!
Maak nu de stap naar volledig online werven
Werving loopt voor (een deel van) je vacatures waarschijnlijk gewoon door en kandidaten blijven reageren. Misschien zelfs wel meer dan anders. Daadkrachtig handelen geeft een unieke kans om talent dat anders buiten je bereik zou liggen, nu toch voor je te winnen. We hopen allemaal dat deze lastige periode de komende maanden ten einde komt en dat studenten hun opleidingsjaar met aangepaste inzet kunnen afronden. Dit jonge talent staat te trappelen om in september vol enthousiasme aan de slag te gaan. Veel aankomende stagiairs gaan daarom op zoek naar een stage en veel starters naar een baan of traineeship. Willen jullie ook met jong talent aan de slag? Gebruik dan deze periode om online de juiste doelgroep te attenderen op jullie mogelijkheden!
Tot slot
Wij kunnen niet genoeg benadrukken dat we begrijpen dat er veel ondernemingen enorm onder druk staan door deze Corona crisis. Niet iedere organisatie heeft de luxe om met rust naar de toekomst te kijken of juist nu daadkrachtig te handelen. We hopen allemaal zo goed en zo snel mogelijk deze periode te overbruggen. Met deze blog willen wij, waar dit kan, de onmogelijkheden omzetten in kansen. Mocht je hierover willen sparren vanuit jouw perspectief, dan staan wij voor je klaar. Onze handen jeuken.

De beste campus recruitment tips en trends direct in je inbox ontvangen? Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief!
Aanmelden nieuwsbrief