Uitleg van de drie meest voorkomende type hbo stages
HomeBlogUitleg van de drie meest voorkomende type hbo stages

Uitleg van de drie meest voorkomende type hbo stages

Begin september én begin februari starten ieder collegejaar de reguliere stageperiodes voor hbo studenten. Maar met al die verschillende soort stages, kan het lastig zijn om te bepalen wat voor soort stage het beste aansluit bij jouw behoefte. Vooraf de juiste keuze maken voorkomt veel ellende tijdens de stage, zowel voor jou als voor de student. Wij lichten in deze blog daarom de drie meest voorkomende type hbo stages toe en bespreken daarbij ook de voor- en nadelen.

1. Snuffelstage (oriëntatiestage)

De snuffelstage, ook wel een oriëntatiestage genoemd, is gericht op een eerste kennismaking met beroepswerkzaamheden. Je laat studenten kennismaken met je bedrijf en het vakgebied waarin ze studeren. De snuffelstage komt niet op alle hbo’s voor en is met name bedoeld voor eerste- en tweedejaarsstudenten. Een snuffelstage duurt meestal tussen de twee en negen weken.

Het voordeel van een snuffelstagiair is dat deze (bijna) volledig ter beschikking staat om mee te werken binnen je organisatie. Zij hoeven namelijk geen grote opdracht uit te voeren namens de onderwijsinstelling. Studenten die een dergelijke stage zoeken, zitten echter vaak nog in de eerste fase van hun studie, zijn nog jong en hebben weinig werkervaring. Veel begeleiding is dus nodig voor de stagiair en deze kan daardoor alleen basiswerkzaamheden verrichten. De duur van de stage is bovendien zeer beperkt. Voordat de student echt goed is ingewerkt, is deze alweer vertrokken.

2. Meeloopstage of meewerkstage (ervaringsstage)

De meeloopstage (ervaringsstage, ook wel meewerkstage genoemd) komt met name voor onder derdejaars hbo studenten. Je ziet ook steeds vaker dat universiteiten dit type stages aanbieden (of dat wo-studenten hier zelf voor kiezen) zodat studenten praktijkervaring opdoen. Je laat tijdens een meeloopstage studenten meewerken binnen jouw organisatie. Gemiddeld genomen staan de meeloopstagiairs 50% tot de beschikking om mee te werken binnen je organisatie en dienen zij 50% te besteden aan een bepaalde stageopdracht. Dit kan per onderwijsinstelling verschillen en uiteraard heb je er ook zelf een stem in wanneer je jouw stagevacature met een potentiële stagiair bespreekt. De verhouding meewerken-opdracht kan daardoor ook liggen op 60/40% of 70/30%. Of misschien wil je juist wel meer focus op de opdracht leggen. Een meeloopstage duurt gemiddeld tussen de 16 en 20 weken, maar er zijn ook onderwijsinstellingen die studenten driekwart- of een heel studiejaar stage laten lopen om zo nog meer praktijkervaring op te doen. Zorg er wel voor dat de eisen vanuit de onderwijsinstelling duidelijk zijn. Door deze vooraf goed te bespreken kom je niet voor verrassingen te staan wanneer de stagiair al volop aan het werk is.

Het voordeel van meeloopstagiaires is dat deze vaak meer dan de helft van de tijd ter beschikking staan om mee te werken binnen je organisatie. Gezien de stage vaak 20 weken (of zelfs langer) duurt, kun je de stagiair ook grotere en meer structurele taken uit laten voeren. Voor veel studenten is een meeloopstage de eerste stage die ze lopen. Hierdoor zijn ze nog niet gewend aan volledige werkweken en hele dagen achter een computer of machine zitten. Zorg dus voor goede begeleiding en voldoende (afwisselende) taken. Op deze manier haalt zowel de student als jullie bedrijf de meeste waarde uit de stageperiode.

3. Afstudeerstage (onderzoeksstage)

Ter afsluiting van hun studie dienen studenten een afstudeerstage (ook wel onderzoeksstage genoemd) te lopen. In het geval van wo-studenten heet dit vaak een thesis waarmee zij hun bachelor of master afronden. Er zijn (op het hbo) twee verschillende type afstudeerstages: een afstudeeropdracht en een afstudeeronderzoek. Een afstudeeropdracht is normaliter een praktijkgerichte (interne) onderzoeksopdracht die ze voor jouw bedrijf uit kunnen voeren. Bij een afstudeeronderzoek voert de stagiair een (externe) onderzoeksopdracht uit die jullie bedrijf meer inzicht geeft over nieuwe materie. Het is dus met name afhankelijk van de vraagstelling vanuit jouw bedrijf wat je de student kunt bieden. Tijdens de afstudeerstage besteden de stagiaires de volledige tijd aan de opdracht of het onderzoek en hebben zij in principe niet tot nauwelijks de ruimte om mee te werken binnen je organisatie. Vind je het als bedrijf belangrijk dat de afstudeerstagiaire ook meewerkt dan dien je daarover duidelijke afspraken te maken, maar mogelijk past een derdejaars stagiair in dat geval beter.

Veel studenten zien de afstudeerstage als bekroning op hun studie en doen hun uiterste best om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Ze hebben al de nodige ervaring opgebouwd en zijn daardoor prima in staat een goede opdracht op te leveren die waardevol is voor je organisatie. Afstudeerders zijn in staat om zelfstandig te werken en hebben wat minder begeleiding nodig dan een meeloopstagiair. Je krijgt inzicht in de kwaliteiten van de stagiair en kunt de beste stagiairs behouden (als starter of trainee) voor je organisatie. Let wel op dat in deze fase van de studie de eisen vanuit de onderwijsinstelling groter zijn. Een opdracht of onderzoek moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, anders wordt deze niet goedgekeurd. Het is belangrijk om hier tijdig met de student (en eventueel diens mentor of begeleider) over in gesprek te gaan zodat zowel de student als jij tijdens of na de stageperiode niet voor verassingen komen te staan.

Start je zoektocht naar de juiste stagiair

De invulling van de verschillende type stages verschilt enorm per onderwijsinstelling. Ook zijn de eisen verschillend. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de minimale grootte van een bedrijf of afdeling, het niveau van een begeleider, bepaalde taken, het ontwikkelen van competenties, het opstellen van doelen en het vergroten van literaire kennis. Wil je over passende stagiaires beschikken, dan is het belangrijk om je goed in te lezen en voor het type stage te kiezen dat bij jullie behoeften en mogelijkheden aansluit. Zo heb je maximaal plezier van jullie stagiairs.

Twijfel je over welk type stage het beste bij jouw situatie aansluit? We adviseren je graag. Neem direct contact met ons op of lees meer over onze werkwijze.

Stagewerving stagiairs