Hoe schrijf je een sterke vacaturetekst?  background
 overlay

Blogs die je verder helpen

HomeHoe schrijf je een sterke vacaturetekst?
Contact leggen

Hoe schrijf je een sterke vacaturetekst?

Geschreven door Teun Smulders

Geschreven door: Teun Smulders

Hoe schrijf je een sterke vacaturetekst?

Vacatureteksten schrijven lijkt heel simpel. Je omschrijft wie je zoekt, wat een kandidaat gaat doen en wat je biedt. Zo gezegd, zo gedaan. Nou ja, als je vacatureteksten gaat vergelijken, zitten hier grote overeenkomsten in. Termen als flexibel, ambitieus en zelfstandig vliegen je om de oren. Wie is er echter niet op zoek naar een flexibele, ambitieuze zelfstandige werknemer? Is een goede vacaturetekst schrijven dan toch niet zo makkelijk als het lijkt.

Ik heb enkele tips voor je op een rijtje gezet om tot een goede vacaturetekst te komen:

  • Ontwikkel een duidelijk format dat je voor alle vacatureteksten kunt gebruiken. Het format bestaat uit vaste onderdelen, zoals “wie zoeken wij”, “wat ga je doen” en “wat bieden wij”. Een goed format is herkenbaar en overzichtelijk.
  • Kies de juiste titel. Dat is zeker gemakkelijker gezegd dan gedaan. De juiste titel is namelijk essentieel voor de online vindbaarheid. Daarnaast wordt op vacaturesites maar een maximum aan tekens weergegeven. Het is beter dat de volledige functie wordt weergegeven. Tenslotte is een kandidaat veelal gericht op zoek, dus zorg voor een aansprekende, maar vooral duidelijke titel. Kortom: een goede titel is niet te lang en geeft precies aan wie er gezocht wordt.
  • Werk met opsommingtekens. Als je druk bezig bent met het zoeken van een geschikte vacature, zie je zo tientallen functies op een dag. Door te werken met opsommingtekens zorg je voor overzichtelijkheid en kan de potentiële werknemer snel scannen of de vacature aanspreekt. De digitale revolutie heeft ervoor gezorgd dat er oneindig veel informatie beschikbaar is. Met name de starters op de arbeidsmarkt scannen daarom artikelen en vacatures in rap tempo.
  • Start met een korte sterke inleiding. Wederom erg belangrijk voor de vindbaarheid! Het moet daarnaast stimuleren/triggeren om verder te lezen. Wees dus kort en bondig.
  • Spreek de kandidaat rechtstreeks aan. Hierdoor zorg je dat de lezer zich in de functie in kan leven. De functie gaat leven. Vergelijk: “Het takenpakket bestaat onder ander uit het maken van analyses” of “Je bent verantwoordelijk voor het maken van analyses”.
  • Laat zien wat voor bedrijf je bent. Ieder bedrijf zoekt wel een accountmanager. Er staan dus veel dezelfde soort functies open op vacaturebanken. Het is daarom van belang dat de werknemer bij het bedrijf past. Beschrijf dus niet alleen de functie maar laat ook zien wat voor cultuur er heerst binnen het bedrijf.
  • Wees creatief. Ook dit lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een voorbeeld van creativiteit is inspelen op de actualiteit. Zo zocht Insided een community manager en plaatste dit in de vacature: “Het bedrijf is groeiend en elke dag is anders. Als Youp van het Hek tegen een van onze klanten tekeer gaat, bekijken we de impact op de Community.”

Kortom: het gaat tegenwoordig niet alleen meer om een leuke functie, maar ook om de vindbaarheid! Zorg daarnaast dat potentiële werknemers overzichtelijk de vacature kunnen scannen en durf onderscheidend te zijn!

Tip: We hebben tevens een speciale blog die gaat over het schrijven van SEO optimale stagevacatures.

Over Natural Talent

Natural Talent heeft als campus recruitmentpartner jarenlange ervaring in het werven van perfect passende stagiaires die van toegevoegde waarde zijn voor onze klanten. We behalen successen voor klanten als Bosch, BSH, Kiwa, SCA, MediTemp en Hoooked. Ook jou helpen we graag! Benieuwd hoe? Ontdek hoe wij te werk gaan of neem contact op met Teun!

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen