Solliciteren met een video: waar moet je op letten?
HomeBlogSolliciteren met een video: waar moet je op letten?

Solliciteren met een video: waar moet je op letten?

Tegenwoordig word je niet zomaar meer uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek door het opsturen van je standaard cv en motivatiebrief. Je moet onderscheidend zijn. Dit kun je bijvoorbeeld bereiken met een videosollicitatie. Maar wat is het en hoe pak je het aan?

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Als onderdeel van een sollicitatie vragen bedrijven steeds vaker om een video van jezelf te uploaden. Ook als bedrijven er niet om vragen is video juist een goede creatieve manier om jezelf te onderscheiden van de massa’s papieren cv’s: Je kunt je talenten pitchen en bedrijven zien direct hoe je overkomt.

Natuurlijk wil je wel een video opnemen die indruk maakt en professioneel is. Houd daarom rekening met onderstaande punten bij het opnemen van jouw filmpje:

  1. Let op je taalgebruik. Dat niet iedereen accentloos praat is niet erg, maar zorg er voor dat je netjes praat en ook goed verstaanbaar bent. Bewaar rust.
  2. Zorg dat je filmpje past bij het bedrijf en de vacature. Probeer dus niet grappig over te komen als je solliciteert op een stage bij een advocatenkantoor.
  3. Neem je video op in een nette omgeving. Als je vieze kleren nog in je kamer liggen en al je studieboeken over de vloer verspreid zijn, zorgt dat niet voor een goede indruk.
  4. Gebruik je creativiteit. Doe jij bijvoorbeeld aan een sport waar veel doorzettingsvermogen voor nodig is, gebruik dit dan juist in je persoonlijke verhaal. Hiermee kun je echt laten zien hoe jij bent.
  5. Ga niet de feiten uit een cv voorlezen, maar laat zien wie je bent. Wat voor persoonlijkheid heb je, waarom doe je die studie, wat zoek je in een stage of toekomstige baan?
  6. Maak niet één standaard video die je iedereen opstuurt, maar maak het juist gericht op die ene leuke vacature bij dat leuke bedrijf. Laat zien wat je aanspreekt in de vacature en het bedrijf.
  7. Zorg dat de kwaliteit van de video goed is.
  8. Wees kort en krachtig. Ben dus kritisch op wat je zegt, zodat het overtuigend en sterk overkomt. Vertel dus alleen zaken die van toegevoegde waarde zijn.
  9. Laat andere studenten of je familie je video controleren en beoordelen. Zij kunnen je waardevolle feedback geven.

Enthousiast geworden? Ga dan snel aan de slag en neem deze tips mee voor een krachtige video!

solliciteren videosollicitatie