Talent aantrekken? Ken ze, voordat je ze nodig hebt
Wij breken graag met de traditionele recruitment. Wil je echt de starters en young professionals aantrekken die passen bij je vacature én je organisatie, dan moet je er eerder bij zijn. Voordat je het talent nodig hebt eigenlijk. Wij kijken daarom door de ogen van de student en het oriëntatie proces dat deze in vier stappen doorloopt. Dit zijn die stappen en onze visie.
Je doelgroep en benadering bepalen
Studenten volgen een studie en hebben interesses, maar werkgevers zijn nog niet interessant. Ze begeven zich op verschillende social media, nemen deel aan studieactiviteiten en zijn actief aan het studeren op hun onderwijsinstelling. Maar let op: het ene talent is het andere niet.
Wat betekent dit voor jou?
Welke doelgroep(en) je zoekt is bepalend in het neerzetten van een pakkende boodschap. Kijk door de ogen van een kandidaat naar jouw organisatie. Wat is voor hem of haar relevant? Pas je boodschap hierop aan en zet een strategie uit hoe je hen hiermee gaat benaderen. Zo ben je klaar om aan de slag te gaan.
Zorgen dat je doelgroep weet dat je bestaat
Studenten zien veel organisaties tijdens hun studie. In colleges komen bedrijven praktijkcases toelichten en op de onderwijsinstelling zijn verschillende advertenties te zien. Ook online komt er advertising voorbij. Zo leert een student welke bedrijven actief zijn in hun vakgebied.
Wat betekent dit voor jou?
Tijd om naam te maken. Het is wetenschappelijk bewezen dat men eerder kiest voor een organisatie die ze al kennen. Zorg dat je zichtbaar bent. Gebruik je logo en vergeet niet te laten zien wat jullie als organisatie doen. Zo wordt een student nieuwsgierig en kan hij of zij een eerste beeld vormen van jullie als werkgever.
Je doelgroep enthousiast maken
Tijdens de studie neemt een student deel aan activiteiten waarbij de daadwerkelijk bedrijven spreken. Denk aan bedrijvendagen, een inhousedag of door direct contact in de zoektocht naar een stage. Deze interactie zorgt dat ze vragen kunnen stellen die specifiek voor hen relevant zijn.
Wat betekent dit voor jou?
Dit is de uitgelezen kans om nieuwsgierigheid van de student om te zetten in concrete interesse. Maar besef ook dat dit de ruimte geeft om een beeld van deze mogelijk kandidaat te vormen. Zoek de interactie op, luister en speel in op de vragen, maar stel ook vragen terug. Zo haal je het meeste uit de eerste kennismaking, die zo uit kan bloeien tot een interessante (toekomstige) werkrelatie.
Je relatie uitbouwen en omzetten in hires
Een student krijgt tijdens zijn of haar studie veel te zien, maar zal voorkeuren ontwikkelen. De ene richting gaat meer trekken dan de andere. Dit kan zijn door een stage, een interessant vak of dat interessante bedrijf dat ze zijn tegen gekomen. Eindelijk is er een antwoord: dat wil ik later worden.
Wat betekent dit voor jou?
Heb je de interesse gewekt en wil jij de kandidaat hebben, kijk of je ze kan binden. Heb je direct een stage of een startersfunctie? Smeed dan direct het ijzer nu het heet is. Geen vacature of is de student nog niet klaar? Zorg dan dat je in contact blijft. Met dit warme contact vul je dan je toekomstige vacatures.