Dé social media kanalen waar studenten gebruik van maken in 2022
Geschreven door: Roxane Mikx – Eikelenboom

Jong talent bereiken? Eigenlijk kun je dan niet om social media heen. Maar gebruik jij de juiste kanalen? Of investeer je onnodig tijd en geld in een kanaal dat geen toekomst heeft? Anno 2022 zijn social media niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Uit het Nationale Social Media Onderzoek van Newcom Research 2022 blijkt (wederom) dat het gebruik toeneemt. In deze blog delen we de belangrijkste resultaten met je die relevant zijn voor campus recruitment. Zo weet jij hoe en waar jij studenten kan bereiken en welke kanalen jij voor jouw campus recruitment kan inzetten.
Toelichting definitie jong talent
Gezien onze focus op campus recruitment, leg ik in deze blog de focus op jong talent. Newcom maakt in haar onderzoek onderscheid tussen de groepen 15 tot en met 19 jaar en 20 tot en met 39 jaar. De meeste scholieren behalen tussen 17 en 19 jaar hun diploma voor havo of vwo. Gezien studenten in de eerste fase van hun studie nog amper bezig zijn met werkgevers, is de groep van 15-19 jaar vooral relevant voor branding (of een eventuele bijbaan). De groep van 20-39 jaar zijn het meest interessant voor (campus) recruiters, gezien zij zich actief oriënteren op hun (toekomstige) werkleven. De scheidingen tussen de doelgroepen zijn natuurlijk diffuus, een student denkt immers niet bij zichzelf: hé ik ben 20 geworden, dus ik ga nu een LinkedIn account aanmaken.
Het Newcom Nationale Social Media Onderzoek 2022: interessante bevindingen voor campus recruitment
1. We gebruiken meer platforms en spenderen meer tijd aan social media
Het aantal minuten dat we per dag aan social media besteden is toegenomen ten opzichte van eerdere jaren. Vooral de leeftijdsgroep 20-39 jaar maakt hierin een flinke sprong. Deze toename zorgt er voor dat er meer mogelijkheden zijn voor het leggen van contact met deze doelgroep.
Bron: Nationale Social Media Onderzoek 2022 - https://www.newcom.nl/
2. TikTok wint in gebruikers, met name oudere leeftijdsgroepen ontdekken TikTok
Er is een flinke toename in het aantal gebruikers en dan vooral onder mensen ouder dan 20 jaar. TikTok was eerder redelijk nieuw in het social media landschap, maar lijkt met deze toename zich definitief gevestigd te hebben onder de grotere platforms. Verderop in deze blog ga ik hier dieper op in.
Bron: Nationale Social Media Onderzoek 2022 - https://www.newcom.nl/
3. De groei in het dagelijkse gebruik geldt met name voor TikTok, Snapchat en Twitter. Facebook laat zelfs een lichte daling zien.
De meeste platforms zien het dagelijkse gebruik, in meer of in mindere mate, toenemen. Met name Tiktok (+75%), Snapchat (+23%) en Twitter (+22%) zien flink meer dagelijkse gebruikers. De enige daler in het rijtje is Facebook. Zij zien het aantal dagelijkse gebruikers dalen met 1%.
Bron: Nationale Social Media Onderzoek 2022 - https://www.newcom.nl/
What’s in it for campus recruitment?
Interessante ontwikkelingen, maar je wilt natuurlijk weten wat het betekent voor je campus recruitment. Laten we voorop stellen, dat jouw doel leidend moet zijn in jouw campus recruimtent strategie en dat dit bepalend is voor de kanalen waarop je actief “moet” zijn. Ben je nog aan het overwegen welke kanalen voor jou interessant zijn, dan kan deze blog je hier mogelijk bij helpen. Dit zijn de kanalen die wij als Natural Talent op het netvlies hebben en wat in onze ogen werkt:
TikTok lijkt een blijvertje
Waar TikTok eerst een nieuwkomer was in het social media landschap, heeft deze vliegende start geresulteerd in een stevige positie 8 van de top 10 grootste kanalen. Vele trends die je in de media tegen komt zijn op TikTok begonnen. Waar de creatieve filmpjes eerder vooral vermakelijk waren, zie je nu ook initiatieven die ook voor werving interessant kunnen zijn. De mogelijkheid om een community te bouwen en met korte filmpjes een leuke sfeer weg te zetten, bieden kansen voor werkgevers. Jong talent heeft een korte aandachtspanne en deze compacte filmpjes trekken de aandacht. Frankwatching heeft een praktische blog gepubliceerd waarmee je handvatten krijgt om TikTok in te zetten voor je werving en selectie.
Whatsapp grootste kanaal en interessant voor (campus) recruiters
Whatsapp heeft het hoogste aantal gebruikers. Het biedt qua functionaliteiten geen mogelijkheden voor employer branding in de vorm van community building, maar is als communicatiemiddel wel handig in het contact met studenten.
Wij zijn Whatsapp de afgelopen jaren steeds meer gaan gebruiken. Bijvoorbeeld om kandidaten op de hoogte te houden rondom de status van hun sollicitatie, of om ze na afloop van een inhousedag te bedanken voor hun deelname. Wij zijn erg enthousiast over de snelheid van het gebruik en de hoge respons rate. Studenten vinden het ook prettig. Dit laagdrempelige contact draagt bij aan een positieve candidate experience. Het is bovendien een stuk efficiënter dan bellen of mailen, wat tijdsintensief is en waar veel studenten minder goed op reageren.
Facebook vs. Instagram, welke kies je voor het bereiken van jongeren?
Al jaren wordt er gesproken over de concurrentie tussen Facebook en Instagram. Ons advies: combineren! Hoewel Instagram en Facebook verschillende mogelijkheden bieden, zijn beide erg geschikt voor employer branding, community building en het promoten van vacatures of evenementen. Vanuit employer branding oogpunt adviseren wij onze klanten om zowel Facebook als Instagram onderdeel te maken van hun strategie. Op die manier zorg je voor een optimaal bereik en goed gevulde funnel.
Wij combineren een organische inzet in principe altijd met advertising, wat voor beide kanalen gemakkelijk vanuit Facebook businessmanager te organiseren is. Door advertising in te zetten, krijg je meer aandacht en dus meer resultaat van jouw ontwikkelde content, dan wanneer je deze enkel organisch laat bestaan. Let wel op dat je op Instagram niet (exact) dezelfde advertenties inzet als op Facebook. Instagram is namelijk meer gericht op beeld en minder op tekst en ligt meer aan de voorzijde van de oriëntatie-funnel. Facebook biedt meer ruimte voor tekst waardoor een andere strategie noodzakelijk is.
Wil jij succesvol studenten bereiken met jouw Facebookpagina?
Vind inspiratie bij onze cases en bekijk eens hoe we de Arcadis Facebookpagina opbouwden van 400 naar meer dan 11.000 volgers.
Facebook is toch achterhaald?
“Gebruiken jullie Facebook nog?”. Deze vraag krijgen wij regelmatig in onze klantgesprekken. Met de daarop volgende opmerking: “Maar Facebook is achterhaald”. Het klopt dat het aantal (dagelijkste) gebruikers afneemt, waar andere platforms groeien. Maar kijk nog eens naar de laatste bovenstaande tabel van de totale gebruikers (per dag). Ondanks de afname in dagelijkse gebruikers, hebben ze nog steeds het hoogste absolute aantal gebruikers. En in onze wervingscampagnes zouden wij echt niet zonder Facebook kunnen. Uiteraard moet je de trends in de gaten houden en op tijd bij schakelen. Maar voor nu: ja, Facebook is het juiste kanaal om talent te binden aan jouw organisatie.
LinkedIn gebruik start zodra studenten zich op de arbeidsmarkt gaan oriënteren
Ook LinkedIn biedt mogelijkheden voor employer branding, maar heeft duidelijk een meer zakelijke insteek. Het is belangrijk hier rekening mee te houden in de content die je deelt. LinkedIn biedt naast een gratis profiel ook de mogelijkheid tot een betaald account. Hiermee krijg je een extra pagina’s waar je meer bedrijfsinformatie op kwijt kan en je vacatures kan plaatsen. Dit is echter vrij prijzig, net als de advertentiemogelijkheden die LinkedIn biedt. Kijk dus vooraf goed of deze investering in verhouding staat tot het resultaat dat LinkedIn jou kan bieden.
Adverteren op social media
Alle genoemde platformen (m.u.v. Whatsapp) bieden de mogelijkheid om te adverteren. In de meeste gevallen is dit nuttig. Het opbouwen van puur organisch bereik duurt namelijk lang en je wilt snel de vruchten plukken van je inzet. Wil jij aandacht genereren voor een evenement dat je organiseert of zoek je sollicitanten voor een stage- of startersfunctie? Dan kun je met de juiste advertenties gericht de juiste doelgroep bereiken en overtuigen.
En vergeet niet:
- Kies het juiste kanaal, dat past bij je doel en je doelgroep
- Zorg dat je content ontwikkelt die bij dit kanaal past
- In het geval van meerdere kanalen: denk aan je strategie
- Je bereikt meer resultaat met advertising
Dus, welke social media kanalen gebruiken studenten anno 2022?
Voor nu zijn Whatsapp, Facebook, Instagram en LinkedIn de duidelijke winnaars voor campus recruitment. En TikTok vecht ook voor een plekje in de top. Maar, het social media landschap is continu in beweging en het is belangrijk om de ontwikkelingen te blijven monitoren. Is er een nieuw kanaal in opkomst, dan betekent dit niet dat je er direct op in hoeft te springen. Zeker niet als het niet binnen jouw campus recruitment strategie past.
Kijk dus altijd kritisch naar het doel dat jij wilt bereiken en kijk vervolgens welk kanaal je daarin verder kan brengen. Neem de overwegingen uit deze blog mee en bespreek de ervaringen met je eigen netwerk. De investering die jij doet moet opwegen tegen het resultaat dat je wilt bereiken. Een gepaste strategie helpt je het beste resultaat te behalen. En lukt dit niet zelf: schakel hulp in!