HomeBlogsGoogle for Jobs – De zoekmachine als recruitment tool
Werving

Google for Jobs – De zoekmachine als recruitment tool

Geschreven door Wouter van Zwol

Geschreven door: Wouter van Zwol

Google for Jobs – De zoekmachine als recruitment tool

Google heeft Google for Jobs aangekondigd: de nieuwe manier voor werkzoekenden om een hyper gepersonaliseerd vacatureaanbod te krijgen in de zoektocht naar een baan. De tool wordt geïntegreerd in de zoekmachine om het de werkzoekende nog makkelijker te maken. Volgens Google zal deze nieuwe feature ook voordelen hebben voor werkgevers, omdat de kans op een goede of zelfs perfecte match vergroot wordt. Hoewel deze tool in Nederland nog niet beschikbaar is, heeft Natural Talent deze innovatie van Google onder de loep genomen.

Waarom doet Google dit?

Google legt de focus dit jaar op de arbeidsmarkt, omdat onderzoek heeft aangetoond dat 46% van de werkgevers in de Verenigde Staten moeite heeft om de juiste mensen te vinden, terwijl miljoenen mensen op zoek zijn naar een passende baan. Deze zogenaamde disconnect tussen werkgevers en werknemers was de aanzet tot deze nieuwe feature in Google. Hoewel het er alle schijn van heeft, begint Google geen eigen vacatureplatform. Google voegt alleen vacatures van externe bronnen toe aan de zoekresultaten op basis van de zoekvraag van de gebruiker.

Concurrentie

Google gaat dus niet de concurrentie aan met reuzen zoals Indeed, in tegendeel; Google werkt juist samen met deze en andere vacatureboards. Google doorzoekt miljoenen vacatures van deze vacatureboards om de meest geschikte resultaten te tonen aan werkzoekenden en de juiste match te maken tussen bedrijven en kandidaten. Om tot die match te komen, heeft de gebruiker de mogelijkheid om te zoeken en te filteren op functietitels, de benodigde ervaring voor een functie, het salaris, wanneer de baan online is geplaatst, waar het bedrijf zich bevindt en hoe lang het duurt om er te komen.

De kracht van machine learning

Googelen naar banen zal, als deze feature een succes blijkt, een stuk makkelijker worden. De kracht van Google for Jobs zit hem in machine learning; Google traint zichzelf om de beste matches te maken op basis van zoekopdrachten, gebruikersprofielen en de keuzes die gebruikers maken zodra er vacatures getoond worden. In Nederland moeten we nog wel even wachten voordat we Google for Jobs uit kunnen testen. Google gaat deze nieuwe manier van een baan zoeken de komende weken uitrollen in de Verenigde Staten. Andere landen zullen pas later toegang krijgen tot deze nieuwe feature.

Recruitment en Google for Jobs

Of Google for Jobs een waardevolle aanvulling is op de bestaande vacatureboards zal moeten blijken. Het is wel de moeite waard om deze ontwikkeling in de gaten te houden. Google for Jobs kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de manier waarop vacatureteksten opgesteld moeten worden en hoe specifiek een kandidaat profiel kan en mag zijn. Daarnaast zal er ingespeeld moeten worden op alle filtermogelijkheden die Google for Jobs gaat bieden aan de gebruiker. Belangrijker is: gaat Google de belofte, het dichten van de kloof tussen werknemers en werkgevers, waarmaken? Of zorgt Google juist voor nog meer afstand tussen werknemer en werkzoekende door te veel te filteren? Natural Talent is altijd op zoek naar de beste manier om talent te werven en houdt Google for Jobs daarom scherp in de gaten.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van Google Jobs? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief door een e-mail te sturen naar l.tegelaar@naturaltalent.nl.

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen