HomeBlogsJob Marketing | De mogelijkheden & voordelen voor jouw organisatie
Recruitment Marketing

Job Marketing | De mogelijkheden & voordelen voor jouw organisatie

Geschreven door Marco Schurink

Geschreven door: Marco Schurink

Job Marketing | De mogelijkheden & voordelen voor jouw organisatie

Aan de slag met job marketing, maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Of graag meer te weten komen over het onderwerp? Dan ben je hier aan het goede adres. In deze blog gaan we dieper in op het concept job marketing. Wat is het precies en wat zijn de voordelen voor jou als organisatie? Wat is de beste aanpak en welke online kanalen zijn het meest geschikt voor job marketing? Laten we eens gaan kijken.

Wat is Job Marketing?

Job marketing is een strategische aanpak waarbij je als bedrijf vacatures promoot via verschillende marketingkanalen om talent aan te trekken. Het combineert elementen van traditionele marketing en recruitment om de juiste boodschap op het juiste moment bij de juiste kandidaten te brengen. Job marketing omvat het gebruik van digitale platforms, sociale media, zoekmachinemarketing en vacaturebanken om vacatures en jouw werkgeversmerk zichtbaar te maken voor potentiële kandidaten.

De voordelen van Job Marketing

Job marketing biedt talrijke voordelen voor jou als organisaties, waaronder het verbeteren van de zichtbaarheid van vacatures, het aantrekken van passieve kandidaten, het versterken van je employer brand en het optimaliseren van je wervingskosten. Door een strategische inzet van marketingtechnieken en -kanalen kan je als bedrijf niet alleen sneller de juiste talenten aantrekken, maar ook het algehele recruitmentproces efficiënter en effectiever inrichten. Laten we eens dieper in de voordelen duiken

Verbeterde zichtbaarheid en bereik
Met job marketing kan je als organisatie je vacatures breed verspreiden via verschillende kanalen, waardoor je zichtbaarheid en bereik aanzienlijk toenemen. Dit is erg belangrijk in de huidige competitieve arbeidsmarkt waar talent schaars is. Door gebruik te maken van gerichte advertenties en gesponsorde content kan je vacatures onder de aandacht brengen van een groter en relevanter publiek.

Aantrekken van passieve kandidaten
Passieve kandidaten zijn professionals die momenteel niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan, maar wel openstaan voor interessante mogelijkheden. Traditionele recruitmentmethoden bereiken deze groep vaak niet. Door middel van job marketing kan je als bedrijf echter ook deze kandidaten bereiken via gerichte advertenties en contentmarketing. Op deze manier zorg je dat passieve kandidaten jouw organisatie wel overwegen wanneer ze actief op zoek zijn.

Versterken van employer brand
Door middel van job marketing versterk je ook jouw werkgeversmerk. Door consistente en aantrekkelijke content te delen over de bedrijfscultuur, waarden en voordelen, kan je als organisatie een positief imago opbouwen. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken van nieuwe medewerkers, maar ook bij het behouden van huidige werknemers en het vergroten van de algehele werknemersbetrokkenheid. Je kan hier meer lezen over employer branding.

Optimaliseren van wervingskosten
Een goed geplande job marketingcampagne kan de wervingskosten verlagen. Door gerichte advertenties te gebruiken, kan je als bedrijf je budget effectiever inzetten en beter presteren vergeleken met traditionele wervingsmethoden. Bovendien kunnen geautomatiseerde processen en analytics tools helpen om de efficiëntie van het recruitmentproces te verbeteren, waardoor tijd en middel worden bespaard.

De verschillende kanalen voor Job Marketing

Bij job marketing is het cruciaal om verschillende online kanalen op elkaar aan te vullen. Een geïntegreerde benadering zorg voor een consistent merkverhaal en maximaliseert het bereik en de impact van job marketing campagnes. Door gebruik te maken van diverse platforms zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, Google Ads & Indeed kan je als organisatie je vacatures beter zichtbaar maken en gerichter talent aantrekken. Laten we eens per kanaal gaan kijken naar de voordelen en mogelijkheden.

Facebook

Facebook biedt een enorm gebruikersbestand, waardoor vacatures bij een breed publiek onder de aandacht kunnen worden gebracht. Dankzij de uitgebreide targetingopties kunnen advertenties gericht worden op interesses en gedragingen. Op je bedrijfspagina is het mogelijk berichten te posten en vervolgens met een budget te sponsoren om meer bereik te genereren onder de zowel actief als passief zoekende kandidaten. Door deze promotie onder een breed maar relevant publiek en het delen van afbeeldingen en video’s die de bedrijfscultuur en medewerkers laat zien, versterk je bovendien je employer brand.

Instagram

Instagram is ideaal voor visueel aantrekkelijke content die de bedrijfscultuur en bijvoorbeeld de werkomgeving laat zien. Net als op Facebook valt Instagram onder Meta, waardoor targetingopties vrijwel identiek zijn vergeleken met Facebook. Met bijvoorbeeld Stories en Reels kan je dynamische en korte content delen over vacatures en mogelijkheden binnen jouw organisatie. Houd wel je doelgroep in je achterhoofd. Op Instagram zitten relatief meer jongere gebruikers vergeleken met Facebook

Google Ads

Google Search helpt je bij het bereiken van kandidaten die actief op zoek zijn naar nieuwe banen. Zoekwoorden die relevant zijn voor de functies die je wilt vervullen, zorgen ervoor dat advertenties bovenaan de Google zoekresultaten verschijnen voor specifieke vacaturegerelateerde zoekopdrachten. Display-advertenties kunnen worden gebruikt om vacatures te promoten op websites die potentiële kandidaten bezoeken, zoals NU.nl maar ook op YouTube. Dit zijn beeldadvertenties die je vaak aan de zijkanten of tussen bijvoorbeeld alinea’s ziet op tal van websites.

LinkedIn

LinkedIn is het grootste professionele netwerk, ideaal voor het bereiken van hooggekwalificeerde kandidaten. Het platform biedt toegang tot gedetailleerde professionele informatie over kandidaten, wat helpt bij het identificeren van geschikte kandidaten. Advertenties kunnen worden gericht op personen met bijvoorbeeld bepaalde functietitels of aantal jaren ervaring. Vacatures kunnen ook direct op LinkedIn worden geplaatst om een breed scala aan professionals te bereiken. InMail kan worden gebruikt om directe en persoonlijke berichten te sturen naar potentiële kandidaten. Door je bedrijfspagina te optimaliseren met relevante content en vacatures, kunnen potentiële kandidaten worden geïnformeerd en betrokken.

Indeed

Indeed is een van de grootste vacaturebanken en zorgt voor een breed bereik onder de actief zoekende kandidaten. Het platform biedt zowel gratis als betaalde opties voor het plaatsen van vacatures. Gesponsorde vacatures zorgen voor meer zichtbaarheid door bovenaan de zoekresultaten te verschijnen. Het optimaliseren van je Indeed-bedrijfspagina met reviews, salarisinformatie en bedrijfscultuur geeft kandidaten een goed beeld van je organisatie. Assessments kunnen worden gebruikt om de vaardigheden van kandidaten te testen en de beste kandidaten te selecteren.

Andere kanalen

Naast de populaire bovengenoemde kanalen kan je als organisatie ook gebruikmaken van platforms zoals Twitter, YouTube, TikTok en niche job boards voor specifieke industrieën. Twitter kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het delen van korte, actuele updates en het betrekken van volgers via hashtags. YouTube biedt de mogelijkheid om langere video’s te delen, zoals bedrijfsintroducties en medewerker testimonials, die dieper ingaan op de bedrijfscultuur en de voordelen van werken bij de organisatie. TikTok is ideaal voor creatieve en korte video-inhoud, maar hier bereik je vooral jonger talent zoals Generatie Z en Millennials. Niche job boards richten zich op specifieke sectoren of vakgebieden, waardoor je als bedrijf gerichter en effectiever talent kunnen aantrekken dat past bij jouw behoefte.

Door deze aanvullende kanalen strategisch te gebruiken kan je jouw job marketinginspanningen verder optimaliseren en een diverse en breder talentenbestand aantrekken.

Een combinatie van kanalen

Door kanalen op een strategische manier te combineren kan je als organisatie jouw job marketing effectief versterken. Een geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat jouw merkverhaal consistent is over alle kanalen, wat de herkenbaarheid en betrouwbaarheid van jouw organisatie verhoogt. Het strategisch inzetten van deze verschillende platforms helpt niet alleen bij het aantrekken van een breder scala aan kandidaten, maar ook bij het creëren van een sterkere en meer betrokken talentenpool. Door de unieke voordelen van elk kanaal te benutten en ze op elkaar af te stemmen, weten wij zeker dat jij je wervingsdoelen efficiënter en effectiever kan bereiken.

Ben je benieuwd naar de job marketing trends van 2024? Lees dan deze blog. Wil jij zelf aan de slag met job marketing, maar weet je na het lezen van deze blog nog niet helemaal waar je moet beginnen? Wij staan je natuurlijk graag te woord.

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen