HomeBlogsHet belang van een doordachte Employer Branding strategie
Employer branding

Het belang van een doordachte Employer Branding strategie

Geschreven door Marco Schurink

Geschreven door: Marco Schurink

Het belang van een doordachte Employer Branding strategie

Ben je ooit wel eens een bedrijf tegengekomen waar je dolgraag zou willen werken? Een plek waar bijvoorbeeld de bedrijfscultuur jou enorm aantrekt en aansluit bij jouw waarden? Dit is het resultaat van een doordachte employer branding strategie. Employer branding is enorm belangrijk wanneer het gaat om het aantrekken en behouden van talent. In deze blog nemen we je mee in het belang van een employer branding strategie.

Een doordachte Employer Branding Strategie: onderscheid je van de concurrentie

In de huidige arbeidsmarkt waar talent schaars is en de concurrentie om de beste kandidaten vrij hevig is, is het essentieel om je als organisatie te onderscheiden. Een weloverwogen employer branding strategie is daarbij het geheime wapen. We nemen je graag mee in een aantal belangrijke aspecten om op een positieve manier op te vallen tussen al jouw concurrentie.

 

 • Communiceer jouw unieke kenmerken
  Een sterke employer branding strategie begint met het identificeren en benadrukken van de unieke kenmerken en voordelen die jouw organisatie onderscheiden van anderen. Of het nu gaat om een inspirerende bedrijfscultuur, innovatieve projecten, flexibele werkregelingen of uitstekende ontwikkelingsmogelijkheden, het is cruciaal om deze kenmerken te communiceren om potentiële kandidaten aan te trekken.
 • Een consistente boodschap
  Daarnaast is het belangrijk om een consistente boodschap over te brengen via verschillende kanalen, zoals de bedrijfswebsite, social media of bijvoorbeeld recruitment-evenementen. Hierdoor kan je als organisatie een sterk en herkenbaar merk opbouwen dat opvalt in de drukke arbeidsmarkt. Consistentie en authenticiteit zijn hierbij de sleutel tot succes.
 • Innovatieve wervingsmethoden
  Een goede employer branding strategie omvat vaak ook innovatieve wervingsmethoden die verder gaan dan de ‘standaard’ vacatureplaatsingen. Dit kan bijvoorbeeld het organiseren van talentenjachten zijn of het aanbieden van virtuele rondleidingen door het bedrijf. Door creatief te zijn in het aantrekken van talent kan je je als organisatie onderscheiden van de massa.
 • Zet ambassadeurs in
  Jouw werknemers zijn vaak de beste ambassadeurs van jouw bedrijf. Een effectieve employer branding strategie omvat daarom ook het betrekken van werknemers bij het promoten van jouw organisatie en het delen van hun positieve ervaringen als werknemer. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door het delen van ervaringsverhalen op social media.

employer branding strategie

Impact op recruitment & personeelsbehoud

Naast je te onderscheiden van jouw concurrentie, heeft een effectieve employer branding strategie impact op recruitment en het personeelsbehoud. Laten we eens kijken naar hoe dit werkt.

 

 • Kwaliteit van sollicitanten
  Een goede employer branding strategie zorgt ervoor dat een organisatie aantrekkelijk is voor kwalitatief sterke kandidaten. Door een positief en aantrekkelijk werkgeversimago op te bouwen, trek je als bedrijf niet alleen meer sollicitanten aan, maar ook kandidaten van hogere kwaliteit. Dit komt doordat talent graag wil werken voor organisaties die bekend staan om hun goede reputatie, positieve bedrijfscultuur en interessante ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Verlaging van personeelsverloop
  Een sterk werkgeversimago kan ook het personeelsverloop verminderen door werknemers aan te trekken die goed passen bij de organisatiecultuur en waarden, en die zich betrokken voelen bij het bedrijf. Werknemers die trots zijn op hun werkgever en zich gewaardeerd en erkend voelen, zijn over het algemeen loyaler en minder geneigd om het bedrijf te verlaten voor een andere baan. Dit resulteert in lagere kosten en een lager personeelsverloop.
 • Kostenbesparing
  Doordat je als organisatie minder tijd en geld hoeft te besteden aan het actief zoeken naar kandidaten en hen te overtuigen om te solliciteren, bespaar je ook kosten in het recruitmentproces. Kwalitatief sterke kandidaten zijn eerder geneigd om uit eigen beweging te solliciteren, waardoor kosten en inspanningen voor het werven van personeel worden verminderd.

Een Positieve Bedrijfscultuur

Misschien wel het meest waardevolle aspect van een sterke employer branding strategie is de mogelijkheid om een positieve bedrijfscultuur te creëren. Laten we eens kijken hoe.

 

 • Communiceren van waarden en missie
  Het begint allemaal met het helder communiceren van de waarden en missie van jouw bedrijf. Door kernwaarden centraal te stellen in al jouw employer branding inspanningen, kan je als organisatie een sterke bedrijfscultuur creëren die werknemers motiveert en inspireert om zich in te zetten voor het gemeenschappelijke doel van de organisatie.
 • Ontwikkelingsmogelijkheden
  Een belangrijk onderdeel van een positieve bedrijfscultuur is het bieden van kansen voor groei en ontwikkeling aan werknemers. Door te investeren in training, opleiding en loopbaanontwikkeling laat je als organisatie zien dat je waarde hecht aan de professionele groei en welzijn van jouw werknemers, wat bijdraagt aan hun motivatie en betrokkenheid.
 • Transparantie en openheid
  Een positieve bedrijfscultuur wordt gekenmerkt door transparantie, openheid en eerlijke communicatie. Employer branding kan bijdragen aan het bevorderen van deze aspecten door het stimuleren van een cultuur waarin werknemers zich vrij voelen om hun mening te uiten, feedback te geven en ideeën te delen.
 • Gevoel van gemeenschap
  Door middel van employer branding kan je als organisatie een gevoel van gemeenschap en verbondenheid onder werknemers stimuleren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het organiseren van teambuildingactiviteiten, sociale evenementen en samenwerkingen tussen verschillende afdelingen en teams.
 • Beloning van prestaties
  Door het belonen van de prestaties van werknemers toon je als organisatie waardering voor het harde werk en inzet van jouw werknemers. Dit draagt bij aan hun motivatie en betrokkenheid bij het bedrijf.
 • Flexibiliteit en werk-prive balans
  Tot slot kan employer branding bijdragen aan het bevorderen van een positieve bedrijfscultuur door werknemers de mogelijkheid te bieden om het werk en priveleven in balans te brengen. Hierdoor laat je als organisatie zien dat je waarde hecht aan het welzijn en de tevredenheid van jouw werknemers.

Het belang van een doordachte Employer Branding Strategie

In deze blog hebben we je meegenomen in het belang van een doordachte employer branding strategie. Zo helpt het jou als werkgever je te onderscheiden van je concurrentie, heeft het een positieve impact op recruitment & personeelsbehoud én zorgt het voor een positieve bedrijfscultuur.

Wij als Natural Talent hebben al 15 jaar ervaring op het gebied van employer branding. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem eens een kijkje bij ons werk of neem direct contact met ons op. We staan je graag vrijblijvend te woord.

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen