HomeBlogsJobmarketing: Belangrijke Trends in 2024
Recruitment Marketing

Jobmarketing: Belangrijke Trends in 2024

Geschreven door Marco Schurink

Geschreven door: Marco Schurink

Jobmarketing: Belangrijke Trends in 2024

Jobmarketing, je kan er bijna niet meer omheen wanneer jij jouw vacatures efficiënt wilt invullen. Jobmarketing zorgt ervoor dat jij als werkgever een streepje voor hebt op jouw concurrenten wanneer jij dat ene toptalent aan wil trekken. Maar wat zijn nou de belangrijkste jobmarketing trends van 2024? In deze blog gaan we hier dieper op in. Eerst meer weten over jobmarketing? Ontdek dat in deze blog!

We ontdekken de invloed van artificial intelligence, het belang van personalisatie, het gebruik van video en multimedia en we gaan dieper in op data-driven recruitment. Vier trends die het jobmarketing landschap in 2024 hebben beïnvloed en verder gáán beïnvloeden. Laten we eens gaan kijken.

De jobmarketing trends van 2024

Kunstmatige Intelligentie (AI)

Je kan er niet meer omheen: artificial intelligence. De AI-tools vliegen je om de oren en ze poppen als paddenstoelen uit de grond. Het gebruik van AI in jobmarketing en recruitment wordt ook steeds gangbaarder en dit biedt een scala aan mogelijkheden. Zo maakt dit het werk van een job marketeer én gemakkelijker én biedt het enorm veel mogelijkheden. Eigenlijk zijn de opties nu al eindeloos. Laten we eens kijken naar een aantal van de belangrijksten.

Screenen en selecteren van kandidaten
AI-tools kunnen al snel duizenden CV’s scannen en beoordelen, waardoor de eerste selectie veel efficiënter verloopt. Deze tools kunnen CV’s filteren op basis van vooraf ingestelde criteria zoals vaardigheden, ervaring en opleidingsachtergrond. Daarnaast helpt het ook om vooroordelen in het wervingsproces te verminderen door objectieve criteria te hanteren en consistent kandidaten te screenen. Voor meer informatie omtrent AI screening tools, Carv.com heeft deze interessante blog geschreven.

Voorspellingen
AI kan historische gegevens analyseren om te voorspellen welke kandidaten waarschijnlijk succesvol zijn in specifieke rollen. Dit kan gebaseerd zijn op data zoals eerdere prestaties, opleidingsachtergrond, en andere relevante criteria. Daarnaast kan AI helpen bij carrièrepadvoorspelling, waardoor talent beter behouden blijft voor jouw organisatie.

Optimalisatie van vacatureteksten
AI-tools kunnen ook helpen bij het schrijven en optimaliseren van vacatureteksten om ervoor te zorgen dat ze aantrekkelijk zijn en de juiste kandidaten aantrekken. Ook kan het bijvoorbeeld helpen bij het gebruik van inclusieve taal om zo een breder scala aan sollicitanten aan te spreken. Grammarly is bijvoorbeeld zo’n tool die je kan helpen met het schrijven van wervende vacatureteksten.

Content creatie
Kunstmatige intelligentie biedt ook enorm veel mogelijkheden op het gebied van content creatie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan advertenties, blogs en/of social mediaposts. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt ook voor consistentie en kwaliteit in de berichtgeving. Voor het genereren van aantrekkelijke beeldadvertenties om zo potentiële kandidaten naar jouw website te leiden, kan je bijvoorbeeld gebruik maken van AdCreative.ai. Tekstuele content nodig? Denk hier bijvoorbeeld aan ChatGPT, al bekend onder de meesten van ons. De mogelijkheden wat betreft content creatie met AI zijn eindeloos, doe dus vooral goed research welke tool jou het meeste biedt.

Personalisering

Personalisatie in vacaturemarketing is ook één van de belangrijkste trends in jobmarketing in 2024, omdat het zorgt voor een gerichtere en effectievere manier om potentiële kandidaten aan te spreken, én huidige werknemers te behouden. Door content en berichten af te stemmen op individuele behoeften en interesses van kandidaten, kan je als bedrijf de betrokkenheid aanzienlijk verhogen.

De mogelijkheden van personalisatie in vacaturemarketing zijn groot. Als bedrijf kan je gerichte advertenties creëren die bijvoorbeeld specifieke groepen aanspreken. Ook komt AI hier weer om de hoek kijken. Er bestaan AI-gestuurde aanbevelingssystemen om relevante vacatures te tonen op basis van het profiel en gedrag van de kandidaat.

Het inzetten van personalisatie biedt ook voordelen voor employer branding en kandidaatretentie. Gepersonaliseerde content zoals video’s, blogposts, en social mediaberichten kunnen de bedrijfscultuur en waarden op een authentieke manier overbrengen, wat helpt om kandidaten aan te trekken die goed bij het bedrijf passen. Bovendien kan gepersonaliseerde communicatie bijdragen aan een positieve kandidaatervaring, waardoor kandidaten zich gewaardeerd voelen en eerder geneigd zijn om te solliciteren of loyaal te blijven aan jouw bedrijf.

Video en multimedia

Video en multimedia zijn belangrijke trends in jobmarketing vanwege hun vermogen om op een dynamische en aantrekkelijke manier informatie over te brengen. In een digitale wereld waar visuele content steeds belangrijker wordt, kunnen video’s en multimedia helpen om de aandacht van potentiële kandidaten te trekken en vast te houden. Video en multimedia bieden een rijke ervaring die tekst alleen niet kan evenaren.

Voor jou als bedrijf biedt het gebruik van video en multimedia meerdere voordelen. Ten eerste kunnen video’s jouw bedrijfscultuur en werkomgeving op een authentieke en levendige manier presenteren. Denk aan virtuele rondleidingen door het kantoor, interviews met werknemers, en ‘day-in-the-life’ video’s die potentiële kandidaten een realistisch beeld geven van hoe het is om bij jouw bedrijf te werken. Dit helpt niet alleen om kandidaten te informeren, maar ook om hen emotioneel te betrekken en te enthousiasmeren voor jouw bedrijf.

Daarnaast kunnen video’s en multimedia de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van vacatures vergroten. Video’s kunnen gemakkelijk worden gedeeld op sociale media, bedrijfswebsites en vacaturesites, waardoor ze een breed publiek bereiken. Ze kunnen ook worden geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor de vindbaarheid van vacatures wordt verbeterd. Door gebruik te maken van boeiende visuele content, kunnen bedrijven zich onderscheiden van de concurrentie, de betrokkenheid van kandidaten vergroten en uiteindelijk de kwaliteit en kwantiteit van sollicitaties verbeteren.

Data-driven recruitment

Data-driven recruitment zien we steeds meer terug in 2024 vanwege de groeiende beschikbaarheid en het gebruik van data-analyse én (wederom) AI-technologieën. Bedrijven erkennen steeds meer het belang van beslissingen nemen op basis van data, zo ook binnen jobmarketing. Door data te verzamelen, te analyseren en te interpreteren, kan je als organisatie diepgaande inzichten krijgen in trends, patronen en prestaties binnen jouw wervingsactiviteiten.

Data-driven recruitment biedt verschillende voordelen. Allereerst kan data-analyse je helpen bij het identificeren van de meest effectieve wervingskanalen en -methoden. Door te begrijpen welke platforms en benaderingen de beste kandidaten aantrekken, kan je als bedrijf budgetten efficiënter inzetten en je wervingsstrategie optimaliseren. Daarnaast kunnen gegevens worden gebruikt om kandidaatprofielen te analyseren en te voorspellen welke kandidaten het beste zullen passen bij specifieke functies en de cultuur.

Ook kan data-driven recruitment helpen bij het verminderen van vooroordelen en het bevorderen van diversiteit en inclusie. Door objectieve criteria te hanteren en te vertrouwen op data-analyse in plaats van subjectieve beoordelingen, kan je als bedrijf een talentpool opbouwen die meer divers is en een eerlijke kans bieden aan alle kandidaten.

Aan de slag met jouw jobmarketing

In dit artikel hebben we vier belangrijke trends besproken op het gebied van jobmarketing in 2024: artificial intelligence, personalisering, video & multimedia, en data-driven recruitment. Veel ontwikkelingen zijn gaande op deze gebieden en het is van belang om goed op de hoogte te blijven hiervan om je concurrenten een stapje voor te zijn.

Wij als Natural Talent zijn al meer dan 15 jaar actief op het gebied van jobmarketing. Even vrijblijvend sparren misschien? Je kan contact met ons opnemen via onze contactpagina.

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen