HomeBlogs3 methoden waarmee online marketing het rendement van je campus recruitment zal verhogen
Employer branding, Naamsbekendheid opbouwen

3 methoden waarmee online marketing het rendement van je campus recruitment zal verhogen

Geschreven door Sebastiaan van Haren

Geschreven door: Sebastiaan van Haren

3 methoden waarmee online marketing het rendement van je campus recruitment zal verhogen

De huidige generatie studenten is opgegroeid met internet. Geen wonder dus dat zij veelvuldig online zijn. En dat internet een belangrijke rol speelt bij hun oriëntatie op een eerste werkgever. Om daar op in te spelen kun je Online Marketing inzetten. Maar hoe maak je Online Marketing een waardevol onderdeel van je Campus Recruitment?

Allereerst, wat is Online Marketing?

Voordat ik het met je over de toepassing van Online Marketing binnen Campus Recruitment wil hebben, wil ik stilstaan bij het begrip Online Marketing. Ofwel, wat is Online Marketing? Een breed gedragen definitie is deze:

Online Marketing is de verzamelnaam voor het onder de aandacht brengen van bedrijven, producten en diensten via internet.

Een Online Marketing strategie kan zich uitspreiden over meerdere kanalen en middelen. In deze blog wil ik mij beperken tot onderstaande drie en je vertellen hoe je ze op elkaar aan kunt laten sluiten:

  1. De website (je recruitmentsite)
  2. Zoekmachine-optimalisatie (SEO)
  3. Zoekmachine adverteren (SEA)

1. De website

Je recruitmentsite vormt het hart van je Campus Recruitment. In al je communicatie verwijs je studenten naar deze website. En uiteraard presenteer je hier je vacatures. Op je recruitmentsite wil je studenten enthousiasmeren voor een carrière bij je bedrijf en ervoor zorgen dat ze uiteindelijk gaan solliciteren. Het is belangrijk dat je website deze functies perfect uitvoert. Er zijn enkele manieren om daarvoor te zorgen:

Kies voor de inhoud die studenten wensen

Hoe is het om bij jouw bedrijf te werken? Dat is de belangrijkste vraag van een student die zich oriënteert op een eerste werkgever en daarbij jouw recruitmentsite bezoekt. Een antwoord op deze vraag mag absoluut niet ontbreken op je website. Een slimme manier om dat te doen is door naast alle algemene informatie te werken met ‘ambassadeurs’. Jonge medewerkers van je bedrijf die dicht bij de huidige generatie studenten staan. Zij maken je recruitmentsite persoonlijker, betrouwbaarder en overtuigender doordat ze uit eerste hand kunnen vertellen (en laten zien!) wat voor werkgever jij bent. Via blogs en video’s bijvoorbeeld. Daarnaast mag deze informatie niet opbreken op je recruitmentsite.

Bied studenten een positieve website ervaring

Heb je eenmaal de informatie op je website staan die studenten wensen, dan kun je naar de volgende stap: het bieden van een positieve website ervaring. Niets is namelijk zo vervelend als een website waar je niet kunt vinden wat je zoekt, of waar informatie die je wilt bekijken niet (meer) beschikbaar is. Zeker studenten hebben hier weinig begrip voor. Het zorgt ervoor dat zij je website verlaten. En dat je dus kandidaten misloopt.

Kies daarom naast een aansprekende presentatie voor een heldere navigatie en slimme klikpaden, zodat studenten eenvoudig kunnen vinden wat zij zoeken. En controleer je site af en toe, zodat onder meer links naar niet langer bestaande pagina’s (error 404 – page not found) worden verwijderd of aangepast. Het zorgt niet alleen voor een positievere website ervaring, maar ook voor betere resultaten en een positiever beeld van je organisatie.

Focus op conversie

Naast de juist inhoud en een positieve website ervaring, is conversie het voornaamste punt om je aandacht op te focussen. Want of het nu gaat om het aantal sollicitaties op je vacatures of het aantal aanmeldingen voor je inhousedag, het conversiepercentage dat je op je website haalt heeft er enorme invloed op. Deze meetbare resultaten (sollicitaties en aanmeldingen) zijn immers de resultaten van het aantal websitebezoekers x conversiepercentage = resultaat. En dit resultaat wil je maximaliseren.

Je doet er daarom goed aan om de conversiepercentages van je voornaamste conversiepagina’s in de gaten te houden, en om te proberen deze te verhogen. A/B testing is hier een goede methode voor. Denk daarbij aan inhoud, opmaak, afbeeldingen en de kleur van conversiebuttons. Al deze punten hebben invloed. Een groene conversiebutton zorgt bijvoorbeeld voor meer conversies dan een rode. En omdat een vacature gemiddeld slechts 49 seconden wordt bekeken, kun je in je vacatureteksten beter to-the-point blijven voor maximale conversie.

2. Zoekmachine-optimalisatie (SEO)

Je hebt nu een website die inhoudelijk sterk en overtuigend is. Die studenten een positieve website ervaring biedt en die optimaal toewerkt naar de conversies die jij graag ziet: sollicitaties (en bijvoorbeeld aanmeldingen voor inhousedagen). Tijd om ervoor te zorgen dat meer studenten, ofwel potentiële kandidaten, jouw recruitmentsite weten te vinden:

Zorg ervoor dat studenten je kunnen vinden

Een student zoekt online naar informatie door een combinatie van zoektermen in te voeren op een zoekmachine. Is deze zoektermcombinatie carrière gerelateerd, en relevant voor jouw organisatie, dan wil je er zeker van zijn dat deze student jou weet te vinden. Om dit te realiseren zet je zoekmachine-optimalisatie in (SEO, ofwel search engine optimization). Dit betekent dat je jouw website zo inricht dat deze beter geïndexeerd wordt door zoekmachines zoals Google, en dat je daardoor hoger in de organische zoekresultaten wordt weergegeven. Een zoekmachine-geoptimaliseerde website is beter vindbaar en trekt meer bezoekers, ofwel potentiële kandidaten voor je vacatures. En dat is prettig.

3. Zoekmachine adverteren (SEA)

Met een goede website en vindbaarheid, kom je een heel eind. Maar het is niet altijd voldoende. De laatste stap kun je daarom niet zetten zonder te adverteren in een zoekmachine. Er zijn bijvoorbeeld zoekwoorden waarop de concurrentie hoog is, waardoor je via zoekmachine-optimalisatie kunt stijgen in de zoekresultaten, maar waarbij het moeilijk is om snel die begeerde eerste pagina te bereiken. Ook als je in een kort tijdsbestek resultaat wilt behalen, kun je niet zonder het adverteren op zoekmachines. Twee voorbeelden waarbij SEA je perfect van dienst kan zijn:

Werf bezoekers voor evenementen

Natuurlijk zet je jouw inhousedag op je recruitmentsite. Of creëer je een aparte event website. Maar tenzij je website enorme bezoekersaantallen genereert, zal je met enkel dit middel weinig aanmeldingen van geïnteresseerde studenten genereren. Je zult dus aan de slag moeten om je evenement te promoten. Een Adwords campagne (SEA) is een goede manier daarvoor. In combinatie met andere middelen uiteraard. Je kunt daarmee doelgericht je doelgroep aanspreken en je evenement ‘branden’. En doordat je alleen betaalt voor de kliks op je advertenties, maak je louter kosten voor studenten die de webpagina van jouw inhousedag bezoeken. En die zich daar mogelijk voor aanmelden.

Recruit kandidaten voor vacatures

Je ontvangt een nieuwe vacature en zoekt een starter die hiervoor geknipt is. Het eerste dat je doet is de vacature plaatsen op je recruitmentsite. Vervolgens ligt er een wereld aan mogelijkheden voor je open. Waar kies je voor? Een AdWords campagne kan een slimme zet zijn. Veel studenten gaan immers via Google op zoek naar een interessante startersfunctie. Wil je dat zij jouw vacature voor een hbo-communicatie starter in Utrecht vinden? Dan zorgt een aansprekende AdWords campagne ervoor dat relevante studenten jouw vacature vinden én bekijken. En als je mijn bovenstaande tips hebt doorgevoerd, dan mag je tevens de nodige sollicitaties verwachten.

Omarm Online Marketing!

In een wereld die zich voor studenten steeds meer online afspeelt, vormt Online Marketing een krachtig middel om studenten te enthousiasmeren voor een carrière bij jouw bedrijf. Een goede recruitmentsite legt daarbij een stevige basis die het rendement van je campus recruitment op zichzelf al verhoogt. De extra bezoekers (potentiële kandidaten) die je via zoekmachine-optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA) naar je website trekt, versterken dit alleen maar en geven je Campus Recruitment een extra boost. De aansprekende resultaten die wij hiermee behalen voor onze klanten, liggen ook voor jou binnen handbereik. Ga ervoor!

Over Natural Talent

Natural Talent heeft als campus recruitmentpartner jarenlange ervaring in strategische online marketing gericht op de jong talent. We behalen successen voor klanten als Arcadis, Bosch, Calco, ASML, TMC en A.T. Kearney. Ook jou helpen we graag! Benieuwd hoe? Ontdek hoe wij te werk gaan of neem contact op met Sebastiaan!

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen