HomeBlogsCampus Recruitment binnen Overheden: wat houdt dit eigenlijk in?
Campus RecruitmentEmployer branding, Strategie en boodschap

Campus Recruitment binnen Overheden: wat houdt dit eigenlijk in?

Campus Recruitment binnen Overheden: wat houdt dit eigenlijk in?

In de huidige dynamische arbeidsmarkt staat het aantrekken van talent bovenaan de prioriteitenlijst voor overheden en gemeenten. De vraag naar gekwalificeerde kandidaten is hoog, en in een competitieve omgeving hebben sollicitanten volop keuzemogelijkheden als het gaat om werkgevers. Dit is met name duidelijk merkbaar wanneer je jonge talenten wilt aantrekken, zoals studenten en recent afgestudeerden. Om dit te bereiken, komt campus recruitment om de hoek kijken. Maar wat houdt campus recruitment eigenlijk in, en specifiek voor overheden en gemeenten? In deze blog gaan we dieper in op dit onderwerp en laten we zien hoe een doordachte aanpak kan bijdragen aan het aantrekken van nieuw talent.

Wat is Campus Recruitment?

Campus recruitment is een gerichte strategie voor het aantrekken van jong en veelal schaars talent dat zich midden in hun studie bevindt of onlangs is afgestudeerd. Het hoofddoel van campus recruitment is het invullen van stageplaatsen en het aantrekken van pas afgestudeerden voor startersfunctie bij jouw overheidsorganisatie. Campus recruitment wordt toegepast wanneer een organisatie een weloverwogen strategie heeft om op structurele basis studenten en recent afgestudeerden met relevante studieachtergronden aan te trekken voor openstaande vacatures. Met andere woorden:

“Campus recruitment is het proces van doelgericht en strategisch werven van jong talent met specifieke studieachtergronden voor functies binnen de organisatie.”

“Campus recruitment is het proces van doelgericht en strategisch werven van jong talent met specifieke studieachtergronden voor functies binnen de organisatie”

Het belang van een doordacht strategie voor Campus Recruitment

Een doordachte campus recruitmentstrategie begint met een grondige zelfevaluatie. Overheden en gemeenten dienen hun kernwaarden, beschikbare middelen en het type talent dat ze zoeken helder te definiëren. Pas als dit in kaart is gebracht, kan men de juiste benadering kiezen om in contact te komen met de gewenste doelgroep. Indien er momenteel geen grote druk is op het vervullen van vacatures, kan het prioriteit geven aan employer branding voldoende zijn. Echter, als er directe werving nodig is, kunnen evenementen voor bijna-afgestudeerden of de promotie van, bijvoorbeeld, traineeships de focus hebben. Het opstellen van een passende strategie vooraf legt de basis voor effectieve campus recruitment.

Het Vierstappenplan voor Campus Recruitment

Wanneer jij als overheidsorganisatie besluit om campus recruitment in te zetten, is het essentieel om een strategisch stappenplan te volgen. Dit stappenplan helpt om de aanpak op een gestructureerde manier op te bouwen, zodat alle acties naadloos op elkaar aansluiten. Met elke stap wordt de relatie tussen jong talent en de organisatie versterkt. Het stappenplan voor campus recruitment omvat:

  1. Kies de juiste aanpak en creëer een onderscheidende positionering: Begin met een grondige analyse van de doelgroep, de organisatiedoelen en de wervingsbehoeften. Stem je boodschap optimaal af op de behoeften van kandidaten en ondersteun deze met aantrekkelijk beeldmateriaal en een passende communicatiestrategie.
  2. Versterk je werkgeversimago (employer branding): Communiceer je boodschap offline en online, en laat jezelf zien op relevante locaties, zoals onderwijsinstellingen. Online marketing en social media kunnen gerichte boodschappen verspreiden en een eigen community opbouwen.
  3. Leg contact met studenten: Ga actief deelnemen aan activiteiten georganiseerd door studieverenigingen of onderwijsinstellingen. Nodig interessante talenten uit voor in-house evenementen. Direct contact leggen helpt bij het enthousiasmeren van potentiële kandidaten en het identificeren van talenten die goed bij de organisatie passen.
  4. Onderhoud de relatie met kandidaten en werf talent: Het onderhouden van contacten die je hebt opgebouwd is cruciaal. Blijf afgestudeerden op de hoogte houden van organisatieontwikkelingen, evenementen en vacatures om ze betrokken te houden en concurrentie voor te blijven.

Conclusie: Campus recruitment is voor overheden en gemeenten een strategische benadering om jong talent aan te trekken en aan hun organisaties te binden. Door een weloverwogen strategie te volgen en dit stappenplan te implementeren, kan jij als overheidsorganisatie duurzaam en effectief nieuw talent aantrekken. Zo kunnen zij zowel hun naamsbekendheid vergroten als de beste talenten binnenhalen, waarmee je kan blijven bouwen aan een sterke toekomst.

Over Natural Talent

Natural Talent heeft als campus recruitmentpartner voor overheden en gemeenten jarenlange ervaring in het ontwikkelen van duurzame campus recruitment strategieën. Ook jou helpen we graag! Benieuwd hoe? Ontdek hoe wij te werk gaan of neem contact op met Lisanne of Roxane!

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen