HomeBlogsIn 10 stappen jouw vacatures hoog in Google
Recruitment Marketing

In 10 stappen jouw vacatures hoog in Google

Geschreven door Teun Smulders

Geschreven door: Teun Smulders

In 10 stappen jouw vacatures hoog in Google

Maandelijks worden er duizenden nieuwe vacatures gepubliceerd. Maar hoe zorg jij ervoor dat jouw vacature op relevante zoekwoorden in Google naar boven komt? Goede vindbaarheid van je vacatures levert je namelijk zowel kandidaten, concurrentievoordeel als naamsbekendheid op. Natural Talent is gespecialiseerd in het optimaliseren (SEO proof maken) van vacatures. Ik deel graag de 10 stappen met je waardoor je vacatures beter vindbaar worden.

Vacaturetekst optimaliseren

Naast het feit dat je wilt dat je vacaturetekst goed geïndexeerd wordt door zoekmachines als Google, is het met name belangrijk dat je op de belangrijkste zoekwoorden gevonden wordt. Dit behandel ik in onderstaande 6 stappen.

Stap 1: Zoekwoorden onderzoek

Iedere doelgroep wil op een andere manier aangesproken worden en zoekt op een andere manier. Je moet jezelf dus afvragen wat de belangrijkste zoekwoorden zijn van een potentiele kandidaat voor jouw vacature. Hiervoor heeft Google een tool ontwikkeld: “Google Keyword Planner”. Een hulpprogramma van Google Adwords dat je inzicht geeft in het maandelijkse aantal zoekopdrachten en de concurrentie er op.

 

Stap 2: Verwerk de zoekwoorden in de vacaturetekst

Nu je een lijstje hebt met de voor jou belangrijkste zoekwoorden, ga je de vacaturetekst schrijven. Het is belangrijk de zoekwoorden herhaaldelijk te gebruiken. Gebruik ze zowel in de titel, de tussenkopjes als de tekst. Overdrijf daarbij niet, want het mag niet ten koste gaan van de kracht van je vacaturetekst.

Stap 3: URL-optimalisatie vacaturepagina

De url van de pagina is belangrijk voor de vindbaarheid van je vacature. Zorg ervoor dat je vacature leesbaar is voor een zoekmachine en dat hierin je belangrijkste zoekwoorden zijn verwerkt. Bijvoorbeeld http://www.werkenbijbedrijfsnaamx.nl/stages/HBO-stage-marketing-communicatie-tilburg. De meeste CMS systemen passen dit automatisch aan. Mocht het niet het geval zijn, draag er dan zelf zorg voor.

Stap 4: Zorg voor een goede paginaweergave in Google

Om gevonden te worden in Google dient de paginatitel geoptimaliseerd te zijn. Samen met de beschrijving van de pagina is deze direct zichtbaar in Google. Om te controleren hoe jouw vacature er uit zien op Google gebruik je de “Google SERP Snippet Optimization Tool”. Je krijgt een preview te zien van de weergave van jouw vacature in Google, zoals onderstaand weergegeven.

Stap 5: Gebruik afbeeldingen

Gebruik afbeeldingen in de vacaturetekst. Dat maakt het niet alleen wat levendiger, maar draagt ook bij aan de vindbaarheid van je vacature. Laat de belangrijkste zoekwoorden ook terugkomen in de bestandnaam en de title tag, bijvoorbeeld ‘startersvacature-junior-projectmanager-utrecht.jpg’.

Stap 6: Controleer de dichtheid van je zoekwoorden

In diverse tips is al naar voren gekomen dat je vindbaarheid grotendeels afhankelijk is van het gebruik van je belangrijkste zoekwoorden. Om te achterhalen of Google je zoekwoorden ook herkent in je vacaturetekst, kun je de dichtheid van je zoekwoorden controleren of de dichtheid van je zoekwoorden meten.

Linkbuilding

De vindbaarheid van je vacature hangt ook mede samen met het aantal links naar je vacatures. Het gaat daarbij niet alleen om het aantal, maar zeker ook om de kwaliteit van de links.

Stap 7: Linkbuilding naar vacatures

Zorg voor externe links naar je vacatures. Je kunt deze gemakkelijk verspreiden via je social media profielen op LinkedIn, Twitter en Facebook, maar ook via de persoonlijke profielen van je recruiters en medewerkers.

Stap 8: Extern doorplaatsen vacatures

Tegenwoordig bestaan veel websites waarop je gratis je vacatures kunt doorplaatsen. Zogenoemde ‘vertical search engines’, zoals Indeed, Jobrapido, SimplyHired en Trovit. Waar Google zoekt op alle informatie, zoekt een vertical alleen opvacatures. De verticals zijn over het algemeen ook zeer goed vindbaar.

Stap 9: Zoekwoorden in hyperlinks

Voor vindbaarheid is niet alleen de link, maar ook de tekst van de link belangrijk. De benaming van de link dient aan te sluiten bij de vacature. Kies dus niet voor “Klik hier voor de vacature van junior projectmanager Utrecht”, maar voor “Klik voor de vacature op de volgende link?: Junior projectmanager Utrecht”.

Adverteren in Google

Let op: vacatures zijn nooit direct vindbaar in Google. Dit heeft tijd nodig. Wil je dat je vacatures direct zichtbaar zijn, adverteer dan middels SEA in Google.

Stap 10: Zet Google Adwords in

Middels Google Adwords kun je ervoor zorgen dat je vacatures direct zichtbaar zijn op de voor jou relevante zoekwoorden. Je betaalt dan voor het aantal kliks op je advertentie. De kosten per klik zijn afhankelijk van de concurrentie naar dat zoekwoord. Het is verstandig om diepe zoekwoordcombinaties te gebruiken. Dus niet alleen adverteren op het zoekwoord “traineeship”, maar bijvoorbeeld op “WO Management Traineeship Eindhoven”. Dit zorgt ervoor dat je kosten lager zijn, en dat de relevantie van je bezoekers hoger is.

Goed vindbare vacatures in Google

Met het doorlopen van bovengenoemde 10 stappen worden je vacatures op je recruitmentsite beter vindbaar in Google. Je zult zien dat je hierdoor meer en betere sollicitanten krijgt. Het blijft echter zeer complexe materie. Als specialist in het maken van recruitmentsites en het beter vindbaar maken van je vacatures helpen we je daarom graag. Neem voor hulp of een kop koffie gerust eens contact met mij op.

Over Natural Talent

Natural Talent heeft als campus recruitmentpartner jarenlange ervaring in strategische online marketing gericht op de jong talent. We behalen successen voor klanten als Arcadis, Bosch, Calco, ASML, TMC en A.T. Kearney. Ook jou helpen we graag! Benieuwd hoe? Ontdek hoe wij te werk gaan of neem contact op met Teun!

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen