HomeBlogsRecruitment Marketing: met succes personeel werven
Recruitment Marketing

Recruitment Marketing: met succes personeel werven

Geschreven door Marco Schurink

Geschreven door: Marco Schurink

Recruitment Marketing: met succes personeel werven

Meer te weten komen over recruitment marketing of kan je niet wachten om effectiever personeel te werven? Dan ben je hier aan het goede adres! In deze blog gaan we het hebben over recruitment marketing. Wat is recruitment marketing precies en wat is het belang ervan? Daarnaast vertellen we meer over de belangrijke elementen van recruitment marketing. Lees snel verder!

Wat is Recruitment Marketing precies?

Recruitment marketing is het proces van het promoten van jouw als werkgever om talent aan te trekken en te behouden. Het is een strategische aanpak die marketingtechnieken en -principes toepast op het wervingsproces. Het doel is om een aantrekkelijk en onderscheidend werkgeversmerk op te bouwen dat de juiste kandidaten op een snellere en slimmere manier aantrekt. Recruitment marketing bestaat uit vele aspecten, waar we het later in deze blog verder over gaan hebben.

Het belang van Recruitment Marketing

In de huidige competitieve arbeidsmarkt is het niet langer voldoende om simpelweg vacatures te plaatsen en te wachten op reacties. Als bedrijf moet je proactief zijn in het aantrekken van talent. Recruitment marketing speelt hierbij een cruciale rol om verschillende redenen.

Allereerst versterkt het je werkgeversmerk. Wanneer jij actief bezig bent met recruitment marketing zal jouw bedrijf regelmatig onder de aandacht komen van potentiële kandidaten. Dit helpt om deze kandidaten makkelijker aan te trekken, nu, of in de toekomst. Naast dat je als bedrijf regelmatig zichtbaar zal zijn, zullen ook jouw vacatures actief worden vertoond aan potentiële kandidaten. Je hebt de mogelijkheid om een pipeline aan van kandidaten op te bouwen, waardoor functies sneller ingevuld worden. Recruitment marketing verhoogt ook de kwaliteit van de sollicitanten. Je kan je als bedrijf richten op specifieke doelgroepen en daardoor de kans vergroten dat je hooggekwalificeerde kandidaten weet aan te trekken die passen bij de functievereisten.

Belangrijke Elementen

Recruitment marketing bestaat uit verschillende elementen en strategieën die samen het succes bepalen. Elk element speelt een unieke rol in het aantrekken en behouden van talent. Laten we eens kijken naar de belangrijksten!

Content Creatie

Content creatie is één van de belangrijkste aspecten op het gebied van recruitment marketing. Het ontwikkelen van boeiende, informatieve, maar ook creatieve content trekt de aandacht van potentiële kandidaten en het helpt hen om een goed beeld te krijgen van jouw organisatie. Content waar jij aan kunt denken:

 • Blogposts: schrijf artikelen over je bedrijfscultuur, carrièremogelijkheden en medewerkersverhalen. Dit geeft kandidaten een kijkje achter de schermen van jouw organisatie
 • Video’s: maak video’s die jouw organisatie laten zien, zoals een dag in het leven van een medewerker, kantoorrondleidingen of ervaringsverhalen van medewerkers.
 • Infographics: met infographics is het mogelijk om belangrijke informatie visueel aantrekkelijk te presenteren. Denk hierbij aan belangrijke informatie over het wervingsproces, voordelen van het werken bij jouw bedrijf of groeimogelijkheden.

Social Media

Via social media kan jij je werkgeversmerk promoten en in contact komen met potentiële kandidaten. Het is een krachtig middel om zichtbaar te zijn als bedrijf.

 • LinkedIn: deel vacatures, blogposts en bedrijfsprestaties. LinkedIn is een professioneel netwerk en ideaal voor het bereiken van werkzoekenden
 • Facebook en Instagram: gebruik deze platforms om de menselijke kant van je bedrijf te laten zien door middel van foto’s en video’s van bijvoorbeeld evenementen, teamactiviteiten en dagelijkse werkplekken
 • Twitter: deel korte updates over nieuwe vacatures, bedrijfsprestaties en link naar langere content op je website of blog.
 • TikTok: TikTok is de laatste jaren erg populair onder vooral de jongere doelgroepen, en is daardoor steeds meer geschikt voor recruitment marketing. Deel video’s van 15-60 seconden waarin je bijvoorbeeld de bedrijfscultuur of een dag op kantoor op een speelse manier uitlicht.

SEO en Vacatureoptimalisatie

Zoekmachineoptimalisatie is essentieel om ervoor te zorgen dat je vacatures en andere content gemakkelijk gevonden worden door potentiële kandidaten.

 • Vacatureteksten: optimaliseer je vacatureteksten met relevante zoekwoorden zodat ze hoger in de zoekresultaten verschijnen. Gebruik duidelijke en aantrekkelijke titels, en zorg ervoor dat de beschrijvingen volledig en specifiek zijn.
 • Carrièrepagina: optimaliseer je carrièrepagina met SEO-technieken om het zoekverkeer naar je vacatures te vergroten. Zorg voor een gebruiksvriendelijke en goed gestructureerde pagina.

Employer Branding

Employer branding is het proces van het bouwen en promoten van een werkgeversmerk dat de identiteit, waarden en cultuur van jouw bedrijf weerspiegelt. Eigenlijk werkt de relatie tussen employer branding en recruitment marketing twee kanten op. Hoe sterker jouw employer brand, hoe meer jouw recruitment marketinginspanningen op zullen leveren. Hoe meer jij bezig bent met recruitment marketing, hoe sterk jouw employer brand zal zijn (over het algemeen). Een paar belangrijke manieren om jouw werkgeversmerk te versterken:

 • Merkboodschap: ontwikkel een duidelijke en consistente merkboodschap die de unieke voordelen van het werken bij jouw bedrijf benadrukt
 • Testimonials en reviews: gebruik testimonials van huidige werknemers en positieve reviews om jouw merk te versterken
 • Cultuur en waarden: communiceer duidelijk de cultuur en waarden van jouw bedrijf in je marketingmateriaal en online aanwezigheid.

Wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen op het gebied van employer branding? Lees hier meer

Wervingscampagnes

Wanneer jij behoefte hebt aan het aantrekken van meerdere kandidaten kan een wervingscampagne uitkomst bieden. Wervingscampagnes zijn gericht op het promoten van vacatures en versterken daarnaast jouw employer brand. Een succesvolle wervingscampagne combineert verschillende marketingstrategieën en kanalen om het juiste talent aan te trekken en te bewegen.

Kandidaat Nurturing

Kandidaat nurturing houdt in dat je relaties onderhoudt met potentiële kandidaten, zelfs als ze op dat moment niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Op deze manier haal je dit talent makkelijker binnen wanneer zij wél op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging. Bouw en onderhoud daarom talentpools van gekwalificeerde kandidaten die interesse hebben getoond in je organisatie of waar je contact mee hebt gehad. Probeer het contact warm te houden.

Data & Analytics

Het gebruik van data is cruciaal om de effectiviteit van je recruitment marketinginspanningen te meten en te verbeteren.

 • KPI’s en Metrics: Stel belangrijke prestatie-indicatoren (KPI’s) in om het succes van je marketingcampagnes te meten, zoals het aantal sollicitaties, de kwaliteit van kandidaten en de tijd om een positie te vervullen.
 • A/B Testing: Voer A/B tests uit op je content en campagnes om te zien welke benaderingen het beste werken en optimaliseer op basis van de resultaten
 • Analytics Tools: Maak gebruik van analytics tools om het gedrag van bezoekers op je website en carrièrepagina te volgens, en om inzicht te krijgen in waar je kandidaten vandaan komen

Van content creatie en social media tot het gebruik van data en analytics. Er komt veel kijken bij recruitment marketing! We hopen je in deze blog een duidelijker beeld te hebben gegeven over wat recruitment marketing precies is en waaruit het bestaat. Tijd om te kijken of jij als organisatie actief bezig bent met al deze elementen.

Kan je misschien wel wat hulp gebruiken? Wij staan je graag vrijblijvend te woord. Neem contact met ons op, of neem een kijkje op onze dienstenpagina’s.

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen