HomeBlogsGastcolleges voor overheden en gemeenten: Zo pak je het aan
Employer branding, Evenementen

Gastcolleges voor overheden en gemeenten: Zo pak je het aan

Geschreven door Sebastiaan van Haren

Geschreven door: Sebastiaan van Haren

Gastcolleges voor overheden en gemeenten: Zo pak je het aan

Gastcolleges zijn een waardevol instrument in het hoger onderwijs, en ze bieden overheden en gemeenten de kans om specialistische kennis te delen en een brug te slaan tussen de academische wereld en de praktijk. Daarnaast kan je door het geven van een gastcollege als overheid of gemeente top-of-mind werkgever worden en zo het aantrekken van jong talent vereenvoudigen. In deze blog bespreken we het wat, waarom, en hoe van het geven van een succesvol gastcollege op het hoger onderwijs voor overheden en gemeenten.

Wat houdt een gastcollege in?

Een gastcollege is een college dat wordt verzorgd door een externe spreker, iemand van buiten de onderwijsinstelling. Deze gastdocent of gastspreker beschikt over diepgaande kennis en expertise op een specifiek vakgebied, waarmee hij of zij de leerervaring van studenten verrijkt. Een gastcollege duurt doorgaans 1 tot 2 uur.

gastcollege-geven

Waarom zou je een gastcollege geven als overheidsorganisatie of gemeente?

Gastcolleges bieden diverse voordelen voor alle betrokken partijen:

  1. Kennisdeling: Als overheid of gemeente beschik je over specialistische kennis die waardevol is voor studenten. Door een gastcollege te geven, deel je deze kennis en draag je bij aan de academische ontwikkeling van studenten.
  2. Praktijkervaring: Studenten kunnen profiteren van praktijkgerichte inzichten en real-world voorbeelden die een gastdocent kan bieden. Dit vergroot hun begrip van de onderwerpen die ze bestuderen.
  3. Bekendheid als Werkgever: Het geven van een gastcollege biedt een uitgelezen kans om je overheidsorganisatie te presenteren als aantrekkelijke werkgever. Studenten krijgen zo een kijkje in de overheidswereld en kunnen geïnspireerd raken om daar in de toekomst te werken.

Het organiseren van een gastcollege

Het organiseren van een succesvol gastcollege vereist enkele stappen:

  1. Doelgroep Bepalen: Kies de juiste doelgroep voor je gastcollege. Denk aan de onderwijsinstelling, de specifieke opleiding, en zelfs de mogelijke specialisaties binnen die opleiding. Stel jezelf de vraag: wie willen we bereiken en welke kennis willen we delen?
  2. Contact Leggen met de Onderwijsinstelling: Neem ruim van tevoren contact op met een opleidingscoördinator of docent binnen de onderwijsinstelling waar je het gastcollege wilt geven. Bespreek je interesse en enthousiasmeer hen over de waarde van jouw specialistische kennis voor hun studenten.
  3. Selecteer Een Gastspreker: Binnen je overheids- of gemeenteorganisatie zijn er wellicht medewerkers met diepgaande expertise op relevante vakgebieden. Vind een spreker die enthousiast is om zijn of haar kennis te delen met studenten.
  4. Inhoud Afstemmen: Breng de gastspreker en de docent samen om de inhoud van het gastcollege af te stemmen. Zorg ervoor dat het college aansluit op het lesprogramma en waarde toevoegt aan de academische ervaring van de studenten.
  5. Voorbereiding: Reserveer voldoende tijd voor de voorbereiding van het gastcollege. Dit omvat het voorbereiden van de presentatie en eventuele materialen. De HR-medewerker binnen jouw organisatie kan de gastspreker ook ondersteunen bij het presenteren van het bedrijf als aantrekkelijke werkgever.

Na afloop van het gastcollege

Na afloop van het gastcollege is het belangrijk om feedback te verzamelen van de docent en de studenten. Leer van de ervaring en gebruik deze feedback om toekomstige gastcolleges te verbeteren. Vergeet niet om de gastspreker te bedanken en te betrekken bij het opvolgen van reacties na het college, wat de waardering en betrokkenheid vergroot.

Presenteer je als overheid als aantrekkelijke werkgever

Een goed georganiseerd gastcollege biedt overheden en gemeenten de kans om studenten te inspireren, hun kennis te delen en zich te presenteren als aantrekkelijke werkgevers. Het legt de basis voor potentiële samenwerkingen en kan leiden tot een vruchtbare toekomstige relatie tussen de studenten en de overheid of gemeente. Dus, maak gastcolleges een integraal onderdeel van je campus recruitmentstrategie en help studenten hun toekomst vorm te geven.

Heb je hulp nodig bij het organiseren van gastcolleges voor jouw overheid of gemeente? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen