HomeBlogsEen gastcollege geven: wat is het en hoe maak je het succesvol?
Employer branding, Evenementen

Een gastcollege geven: wat is het en hoe maak je het succesvol?

Geschreven door Sebastiaan van Haren

Geschreven door: Sebastiaan van Haren

Een gastcollege geven: wat is het en hoe maak je het succesvol?

Gastcolleges zijn een bekend fenomeen in het hoger onderwijs. Door de focus op inhoud zijn ze interessant en leerzaam voor studenten. Een mooie kans voor jullie bedrijf om specialistische kennis te delen en de verbinding te leggen met de praktijk. In deze blog: het wat, waarom en hoe van een succesvol gastcollege.

Wat is een Gastcollege?

Een gastcollege is een college dat door iemand van buiten de eigen onderwijsinstelling gegeven wordt. Degene die zo’n college geeft wordt vaak gastdocent of gastspreker genoemd. De gastspreker bezit diepgaande (praktijk0kennis over een specifiek onderwerp waarmee hij of zij een vak of les verrijkt. Een gastcollege duurt meestal 1 tot 2 uur.

gastcollege-geven

Waarom zou je een Gastcollege geven?

Bij een gastcollege zijn verschillende personen betrokken. Jijzelf (recruitment/HR), een docent of professor, studenten en natuurlijk de spreker van jouw bedrijf. Al van deze personen hebben verschillende redenen waarom zij een gastcollege interessant vinden. De gastspreker, een medewerker van jouw bedrijf (of jijzelf natuurlijk), kan het leuk vinden om studenten te helpen en kennis te delen, of streeft er misschien wel naar om zijn of haar eigen expertpositie te vergroten. Studenten en docenten kijken vooral naar de inhoud. Zij zien graag dat een gastspreker kennis toevoegt aan het vak, waar de docent niet over beschikt, of dat deze praktijkervaringen deelt.

Maar waarom is een gastcollege voor jou vanuit campus recruitment oogpunt interessant?

  • Je laat studenten kennismaken met je bedrijf (opbouw van bekendheid als werkgever);
  • Je laat studenten zien dat mensen binnen je bedrijf over expertise beschikken, en dat zij er veel kunnen leren;
  • Je maakt voor studenten inzichtelijk met welke uitdagingen zij aan de slag kunnen in het werkveld (uitdagingen waar zij het bestaan mogelijk niet eens van afwisten).

Interessante voordelen, maar nu dat gastcollege nog goed organiseren.

Hoe organiseer je een Gastcollege en maak je het tot een succes?

Je begint bij het begin en volgt in ieder geval onderstaande punten:

  • Allereerst kies je een doelgroep: onderwijsinstelling, opleiding en mogelijk zelfs een specialisatie. Kortom, je beantwoordt voor jezelf de vraag: wie wil ik waar bereiken en welke kennis wil ik delen?
  • De tweede stap is het organiseren van het gastcollege. Je kunt immers niet zomaar ergens een collegezaal binnen komen vallen en een verhaal afsteken. Benader daarom tijdig een opleidingscoördinator of docent en ga met hem of haar een open gesprek aan. Vertel over je interesse en maak deze persoon enthousiast over jouw specialistische kennis.
  • Een gastcollege verdient een goede spreker. Het is aan jou om deze te vinden. Binnen iedere organisatie vind je ervaren medewerkers met veel inhoudelijke kennis over hun vakgebied. Veel van zulke specialisten vinden het leuk om hun kennis met studenten te delen en de doelgroep enthousiast te maken.
  • Nu je een gastcollege hebt ingepland, een passende spreker hebt gevonden is het tijd om beiden met elkaar in contact te brengen. De spreker en de docent dienen het namelijk eens te worden over de inhoud van het gastcollege. Zo zorg je er samen voor dat het gastcollege past in het lesprogramma van de docent en dat studenten een waardevol verhaal gepresenteerd zullen krijgen.
  • Is alles geregeld en afgestemd, dan ben je er bijna. Het is nu verstandig om wat tijd te reserveren voor een goede voorbereiding, zodat jouw bedrijf zich op de best mogelijke manier presenteert. Jij kunt jouw spreker hier natuurlijk bij helpen.

Na het Gastcollege

Het gastcollege heeft plaatsgevonden en je medewerker heeft zijn of haar kennis en expertise gedeeld. Dit is hét moment om de docent en de studenten om feedback te vragen en hiervan te leren. Vergeet vooral niet om je spreker te bedanken en te betrekken bij de opvolging van reacties na het college. Zo kweek je waardering en betrokkenheid en zorg je ervoor dat je ook bij een volgend gastcollege weer op deze medewerker kunt rekenen.

De waarde van een Gastcollege

Weet jij de juiste mogelijkheden te creëren en enthousiaste sprekers te vinden, dan helpen gastcolleges je bijzonder goed bij het enthousiasmeren van studenten voor jouw kennis, praktijkervaring en bedrijf. Een geslaagd gastcollege geeft studenten inzicht in de mogelijkheden die jij kunt bieden en vormt het startpunt voor misschien wel een mooie toekomst. Mijn advies daarom: leg dit eerste contact met studenten en maak gastcolleges een vast onderdeel van je campus recruitment strategie. Lukt het je niet om dit zelf te organiseren? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

Section conversion background

Intressant artikel? Vergeet niet te delen